2015. január 23., péntek

Egyszerűbb gyermekkor

Hosszú hallgatás után, kissé talán bölcsebben, de mindenképpen fittebben visszatértem. Jézuska hogy-hogy nem meglepett egy olvasmánnyal.  Mivel idén volt időm elmerülni benne, hát meg is tettem. Átrágva magam mind a 300 oldalon, rájöttem, hogy mennyire igaz, mennyire egyszerű és nagyszerű. Amúgy meg tudom is mindezt, nincs benne semmi újdonság. És mégis.

Hogy mi volt ez az olvasmány? Nem más, mint maga a cím: Egyszerűbb gyermekkor, Kim John Payne-től.
A szerző, könyvében korunk felgyorsult, rohanó, fogyasztó és teljesítmény centrikus világszemléletünk káros hatásaira hívja fel a figyelmet. Összegző munkának is tekinthetjük, mivel pedagógus-pszichológus pályafutásának vége felé e könyv mentén rendszerezte főbb gyerekneveléssel kapcsolatos meglátásait, gondolatait.
Rávilágít arra, hogy sokszor a fától nem látjuk az erdőt. Hogy mennyi túlzással és felesleges dologgal halmozzuk el családunkat. Mennyit rohanunk, kapkodunk, szervezünk, tervezünk, stresszelünk, logisztikázunk, azaz egy szóval megvalósítunk. Folyamatos aggodalom tölti ki napjainkat, hogy meg lesz-e az anyagi biztonság? Megadunk-e gyermekeinknek mindent? Nehogy valamiből hiányt szenvedjenek, mert akkor egy életre eltoljuk az egészet. Közben mi van a lényeggel?

Jelen világunkban a felfokozottság, kapkodás, a túlzott ingerek és élmények hajszolása,  a maximális teljesítményre törekvés, valamint a megfelelési kényszer mindent felülír. Pedig nem kéne. Nem maradunk le semmiről, ha kicsit kiszállunk a mókuskerékből, ha lassítunk és kívülről szemléljük a körhinta forgatagát. Sőt!!! A letisztult, lelassított, tudatosabb élet időt és teret enged olyan dolgoknak, melyek a személyiség fejlődésnek, kreativitás kibontakozásának, családi harmónia és belső béke megteremtésének enged teret.

Erről és rengeteg szakmai tapasztalatról ír könyvében Kim John Payne.
Nem mondom, hogy mélyen szántó örökbecsű olvasmány, de mégis számos kérdésre és problémára ad választ és kínál megoldási javaslatot. Jó volt olvasni és mindazt, amit eddig is tudtam, újra gondolni, strukturálni. Nekem hasznomra vált. Váljék nektek is.
Szóval ajánlom szíves figyelmetekbe....

Mika