2015. január 1., csütörtök

Új évi start - fogadalmakkal vagy nélkülük?

Ildicoaching

"Az emberek többsége megfogad valamit szilveszterkor, de néhány nappal később már nem gondolja komolyan azokat."- mondja a hírolvasó az év utolsó, esti híradójában, majd a megkérdezett pszichológus hozzáteszi, hogy csak az a fogadalom lesz tettekre váltható, amit konkrétan meg tudunk fogalmazni.
Azok az általánosságok, hogy az új évben:
-leszokunk a cigiről,
-többet fogunk mozogni,
-kevesebb cukrot eszünk,
nem tűnnek hitelesnek, hiszen csak általában szólnak arról, amit megtehetnénk magunkért. Fenti sorrend egyébként, az emberek által legtöbbet kimondott fogadalmakat tükrözi, és a statisztikák szerint négy-öt elvárásból, egynek lesz prioritása az esztendőben.
Coaching nézőpontból tekintve csak a reális, időben jól behatárolható, belőlünk kiinduló, - vagyis nem mások - hanem saját, egyéni céljaink válnak teljesíthetővé.
Az elhatározás könnyedsége után jön a nehezebb fázis, a cselekvésé, amit be kell iktatnunk a hétköznapjainkba. Ilyenkor, kezdetben még visz bennünket a lendület, de a megoldásra váró teendők áradata beszippant, jön néhány nagyobb hullám, és elkezdünk a túlélésre játszani, és épp csak a felszínen maradni. 
Ha elsodródunk az eredeti céljainktól, érdemes megkérdezni magunktól:
-Mit várunk ettől az évtől?
-Mit szeretnénk lezárni, és mit vágyunk elkezdeni, másképp csinálni idén?
-Vessük el azokat a célokat, amelyek felemésztik időnket, energiánkat, és semmi újat nem tanulhatunk belőlük!
Készíthetünk "megvalósíthatósági tervet" is, és arra fókuszáljunk, ami valóban változást tud hozni, és elmozdít bennünket a holtpontról!

2015-ben a Jupiter, a nagy szerencse bolygója uralja majd életünket, ami jólétet, optimizmust, összetartást hoz az egyes ember életébe is - mondják az asztrológiai előrejelzések.
Jó ezt hallani, de a legtöbbet mégis az önmagát elfogadni és szeretni képes, képességeit ismerő és tisztelő, tudatosan cselekvő ember tehet magáért!!
Lendületes, eredményes esztendőt kívánok mindannyiunknak!
Pápai Ildikó
coach-életvezetési tréner