2015. április 22., szerda

AKCIÓBAN AZ ALLERGIA

Felébredt a természet, és ezekben a hetekben a pollenek is akcióba lendülnek. Létezik egy mondás, miszerint van az allergiás ember, és van az, aki majd allergiás lesz. Ha már tudod, hogy mire vagy allergiás, de nem szeretnél gyógyszereket szedni, akkor érdemes megfogadni néhány tanácsot a tünetek megelőzésére vagy csökkentésére, íme:


1. Takaríts!
Portalanítsd a lakást legalább hetente kétszer. Moss fel tiszta vízzel vagy vegyszermentes, természetes tisztítószerrel, akár naponta. Nedves törlőkendővel töröld át azokat a helyeket, ahol leginkább megülhet a por.
2.Öblítsd át az orrod és az arcüreged!
A gyógyszertárakban többféle eszközt is lehet kapni erre a célra. Legjobb a sós vizes oldat, ami elvékonyítja a nyákréteget, ami a pollent, baktériumokat, allergéneket gyűjti odabent.
3.Kerüld a légkondit!
A lakásban, autóban, ahol csak lehet - , de ha nem tudod elkerülni, akkor cseréld gyakrabban a szűrőjét!
4. Ne egyél cukrot!
Ha az egészséges szintnél akár csak 20%-al magasabb a vércukorszinted, az 75%-al csökkenti az immunrendszered teljesítményét. Mivel az allergia egy immunreakció, és a cukor legyengíti az immunrendszert, gyulladást okoz, az tovább növeli a tünetek számát.
5.Kerüld a tejet!
Amilyen jótékony hatással lehet a "nyers" tej a szervezetre, annál kevésbé a "bolti", hőkezelt tej. Utóbbiban nem marad semmi azokból a vitaminokból, ami a nyers tejben megtalálható, ellenben nehéz megemészteni, és rengeteg nyákot képez. Ha nem jutsz igazi, "házi" tejhez, akkor inkább csak fogyassz élőflórás joghurtot, és kefirt, ezek nem okoznak allergiás panaszokat.
6. Szedj sok C-vitamint!
Ez a "csodadoktor" képes arra,hogy ellensúlyozza a szervezetben lezajló kóros, gyulladásos folyamatokat. Kutatások bizonyítják, hogy drasztikus allergia idején, a 24 óra alatt beszedett 15-20x1000mg visszaszorította a szénanátha tüneteit. Ne félj a nagy dózisú C-vitamintól, bátran szedhetsz 5000mg-ot naponta, az allergiás szezonban!
7. Egyél változatosan!
Minél több nyers zöldség, gyümölcs, olajos magvak bevitelével könnyebben tud megbirkózni szervezeted az allergénekkel. Kerüld a feldolgozott, tartósított, gyors ételeket, egyél minél több igazi joghurtot is. A nyers, feldolgozatlan élelmiszer tele van olyan enzimekkel, ásványi anyagokkal és jó baktériumokkal, amelyek támogatják az immunrendszered.
7. Zárd ki a pollent!
Éjszaka szellőztess, amikor a legalacsonyabb a pollen-koncentráció. Száműzd egy időre a szőnyeget, és ágyneműdet mosd ki gyakrabban. Sűrűbben moss hajat és cseréld a ruháidat is, hiszen ezek mind olyan felületek, amelyeken megragad a pollen és egyéb szennyeződések.
Ragyogó, allergia-mentes, tavaszi napokat kívánok
Pápai Ildikó
életvezetési tréner
www.idobenvagy.com