2015. május 6., szerda

CSODAGYEREKEK-GYEREKCSODÁK

Családunk legkisebb sarja, az öt éves Soma már első megszólalása óta feltűnően választékosan, felnőttekre jellemző szókészlettel társalog. Amikor játszani hív, néhány percre megtorpan és azt mondja: "Várjunk csak, előbb tervezzük meg!" -majd papírt, ceruzát vesz elő az "irodájából", hogy vázlatot készítsen a játék menetéről. Máskor leül mellém, csodálkozó, zöld szemeit rám emeli, puha kezecskéjét a kézfejemre teszi, és azt kérdezi: "Átállítsam a képernyővédődet?" Kézbe veszi a telómat és csalódottan közli: "Elég kevés képed van, majd küldök át bluetooth-on!"

Nem mellesleg hegedűt kért karácsonyra, oktatója szerint a hangszerfogása tökéletes.
 Különleges gyermek, aki  a tehetség előszobájában van vagy csak az anyatejjel szívta magába a virtuális világhoz való villámgyors alkalmazkodást?
 Nem tudom. És azt sem, hogy 15 éves, autizmussal élő Gergő fiam hogyan tudja a 3000db-ból álló Lego lakóbuszt fél óra alatt összeállítani, és miként képes a memóriája, egy egész estés rajzfilm teljes magyar szövegének befogadására úgy, hogy minden szereplő hangján meg tud szólalni?
Hogyan ismerhetjük fel, ha gyermekünk egy területen kimagasló teljesítményt nyújt, akkor valóban tehetséges-e?
"Minden gyermek tehetséges valamiben, de a kora gyermekkorban felismert, kimagasló értelmi szint gyakran csak felnőtt korban manifesztálódik különleges teljesítményekben."- mondja Lewis M. Terman, amerikai kutató, a nagyon tehetséges emberek életút-kutatásának úttörője. Több mint harminc éves, után követéses vizsgálatból kiindulva úgy vélte, hogy a gyermekként elért intelligencia hányados az élet folyamán nem változik, de hozzátette, hogy az érvényesüléshez az intelligencia önmagában kevés." Kutatási csoportjából azok, akik felnőttként sokra vitték, nemcsak magasan intelligensek voltak, hanem motiváltak, szorgalmasak, és az iskola, a szociális környezet, a család is nagyon pozitívan, ösztönzőleg hatott rájuk!
A tehetség felismerése nagy felelősséget jelent mind a szülőnek mind pedig az iskolának, ebben nyújt segítséget a Nemzeti Tehetség Program. Több mint ezer tehetségpontot nyitottak meg a Kárpát-medencében, és a hálózat szakmai, információs bázisként működik, pályaorientációs programokkal és tanácsadással várja a szülőket és a gyerekeket. További információ:
www.tehetseg.hu/tehetsegpontok
a weboldalon külön "Tehetséges a gyermekem" oldal működik, ahol a szülők online is feltehetik kérdéseiket.

Pápai Ildikó
életvezetési tréner