2015. július 31., péntek

MENNYIT ALUDJUNK KÁNIKULÁBAN?

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de nekem kifejezetten jól esett, hogy ezen a héten "hűvösre" fordult az idő. 
Tudtam aludni. Az egy héttel korábbi kánikulában, amikor éjszaka sem mozdult a levegő, még fél egykor is a bárányokat számolgattam, és szintén nem alvó családtagok neszezését figyeltem. 

De miért is nem tudunk aludni kánikulában? 
-mert alvás közeli állapotban a testhőmérséklet csökken, - ez a feltétele az elalvásnak -, de a nagy hőség ezt a folyamatot megakadályozza. Mit tehetünk ilyenkor:
1. Hűtsük le azokat a testrészeinket, ahol a pulzus kitapintható, pl. csukló, boka, könyökhajlat, térdhajlat, tarkó. De, ilyenkor sem hideg vízzel tanácsos zuhanyozni, mert ezzel épp az ellenkező hatást érjük el, felébredünk. Inkább langyos vizet engedjünk a fent említett részekre, többször ismételve.
2. Hosszú nyári estéken hajlamosak vagyunk később vacsorázni, és a teraszon borozgatni, de ha jól szeretnénk aludni, akkor lefekvés előtt 2 órával már ne együnk, és ne igyunk!
3. Ha azért vagyunk idegesek, mert meleg van, és nem tudjuk kialudni magunkat, akkor az elalvási fázist ezzel is késleltetjük. Ilyenkor szellőztessünk, meditáljunk, csendesítsük le a gondolatainkat, előbb-utóbb álom jön a szemünkre.
Alváskutatók szerint a felnőttek optimális alvásideje nagyjából  6,5-7 óra, és ennyi alvás elegendő az egészséges szervezet számára. Persze ez egyénenként is különbözhet, hiszen van olyan ember, aki ennél kevesebbel is energikus marad, de van, aki jóval több alvással is nehezen tér magához másnap.
Gyerekek és felnőttek egyaránt morcosak, türelmetlenek és ingerültek, ha nem alusszák ki magukat. Az alváshiány negatívan befolyásolja a gyerekek iskolai teljesítményét, és hosszú távon a szellemi fejlődésüket is.
De mégis mennyit aludjon a gyerek? A szakirodalom szerint:
3-5 éves korig: 11-13 óra/nap
5-12 éves korig: 10-11 óra/ nap
Serdülőknél: napi kb. 9 óra,
ami természetesen jóval kevesebb a mai tinédzsereknél, hiszen éjszakába nyúlóan ülnek a közösségi oldalak előtt, és ők a legkialvatlanabbak az iskolában.
Alváskutatók szerint idősebb korban sem alakul át az egyén alvásigénye, annyi a változás, hogy az idősebbek fáradékonyabbak, és a délutáni szunyókálás miatt, az éjszakai alvásigény kevesebb.
Az alvás mennyiségénél jóval fontosabb azonban a minősége, és az éjfél előtti pihenés ebben a kulcsszó. Ha éjfél után kerülünk ágyba, hiába durmolunk délig, alvásunk szaggatottabb, felszínesebb, tehát nem regenerálódik a szervezetünk.
Alvástrénerek szerint, ha igyekszünk minden nap ugyanabban az időben lefeküdni, és a szobában nincs elektromos terhelés, zaj, és a hőmérséklet 18-20 fok körül van, akkor nincs akadálya a pihenésnek.
Jó hír a korán kelőknek: orvosi szempontból semmilyen oka nincs a  6-8 órán túli alvásnak, ezzel a mennyiséggel is megtarthatjuk a vitalitásunkat, főként ha frissítő zuhannyal vagy  egy kis mozgással kezdjük a napot!!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
klubvezető