2015. július 28., kedd

TE HOGYAN DÖNTESZ?

Reggel ébredéskor, amikor tétován állsz a ruhásszekrény előtt? Amikor a gyereknek iskolát keresel, de úgy érzed még nem találtad meg az igazán neki valót? Amikor megvennéd álmaid nyári szandálját, de az ára még így, akciósan is a fájdalomküszöbödet súrolja?

Mérlegelésre kényszerülünk számtalan, megoldhatatlannak tűnő, sorsfordító helyzetben, de még egy hétköznapi rutincselekvés során is. Bizonyára kevesen gondolunk arra, hogy a nap 24 órájában, átlagosan legalább 100 döntést hozunk meg. Mindennapi választásaink során reagálhatunk a racionális érvekre, és megérzéseinkre hallgatva egyaránt.


Stratégiai gondolkodásmóddal foglalkozó kézikönyvek két féle embertípust különböztetnek meg, ha döntésről van szó.
Az egyik típus az ön-tudatos, aki a testi megérzéseit, és érzelmeit bátran érzékeli és használja a döntéshozatali folyamatban. A másik az ön-kontrollos, aki nem tud vagy nem mer, a testi jeleire, intuícióira figyelni, és csak azért is másként dönt, mint ahogyan a belső lénye sugallná.
Ma már az üzleti életben is elfogadottá vált, hogy a racionális mellett a megérzéseken alapuló gondolkodás is  segítség lehet, egy nagy horderejű döntés meghozatalában.
Magamon mégis számtalanszor tapasztalom, hogy igyekszem elnyomni azt a bizonyos belső hangot, az ösztön hangját,  hiszen a társadalmi elvárásokkal, a családi mintákkal, egzisztenciális észérvekkel nem lehet "vitatkozni".

Pedig ha képesek vagyunk jól figyelni, a bennünk zajló megérzésáramlatokra, akkor olyan összefüggéseket látunk meg, amelyeket addig nem. Mindenki emlékszik saját életéből kisebb-nagyobb eseményekre, amikor az ösztönei segítségével egy esetleges tragédiát került el vagy épp remek döntést hozott.

Választásaink tehát több, de legalább is két lábon állnak. Nemcsak az értelem, de az érzelmek is befolyásolják azokat, hiszen nemcsak a kézzel fogható tények, de sejtéseink is vezethetnek jó irányba bennünket. És bizony vannak olyan helyzetek, amikor a racionalitás már csődöt mond, ilyenkor kell "kézbe venni" a belső iránytűnket.
 Hallgassunk rá bátran!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
klubvezető