2015. augusztus 25., kedd

AMI NEKED UNALMAS, MÁSNAK KINCSET ÉR!

Hosszú listával a kezemben böngészem a füzeteket a szupermarket papírosztályán, nagyjából ötven, hozzám hasonló szülő, és egymásra licitáló gyerek társaságában. Van olyan csemete, akinek Verdás üzenő kell, van aki Hello Kitty-s tolltartót lobogtat kezében, és néhány kamasz kosarában még kalocsai mintás füzeteket is látok. Este ugyanezt a híradóban, ahol a riporter azt kérdezi egy anyukától, hogy a strasszkövekkel kirakott toll helyett, miért nem választ egy kevésbé csillogót, olcsóbbat? "Ez talán jobban motiválja majd a lányomat a tanulásra."-mondja bizakodva a mama.
Azon tűnődöm, bennünket vajon mi motivált húsz-harminc évvel ezelőtt arra, hogy figyeljünk az órákon, majd otthon megírjuk a házi feladatot? Talán kedves tanárunk személyisége, diáktársaink szorgalma, a család elvárása vagy épp annak hiánya, és az álmaink....., de semmiképp sem a főműsoridőben leadott reklámok arról, milyen laptoppal és okostelefonnal illik nekivágni az új tanévnek.

Amiről iskolakezdéshez közeledve ritkábban esik szó, hogy vannak olyan települései az országnak, ahol nem az iskolaszerek beszerzése a legfőbb feladat, hanem olyan cipőt adni a gyerek lábára, amiben eljuthat az iskoláig.
Ezt ismerte fel a Polgár Alapítvány, aminek szervezői először tavaly kezdtek jó állapotú őszi, téli cipők gyűjtésébe, hogy 12 falu több száz iskolásának megteremtsék az iskolakezdés minimális feltételit.
 A tárgyi adományokat Budapesten, a II., Jurányi u. 1.szám alatt tudod leadni, és nemcsak cipőt. Örömmel vesznek minden olyan hasznos holmit, ami megkönnyítheti a rászoruló kisebb-és nagyobb gyerekek életét. A gyűjtés ideje: 2015. augusztus 10-szeptember 10-ig.
Pénzadományokból pedig iskolaszereket vásárolnak, bankszámlaszámukat weboldalukon találod.
És ha már az otthon felhalmozódott, kinőtt, megunt ruhákról, könyvekről, játékokról van szó, akkor elviheted őket a fővárosban és vidéken működő adományboltokba, ahol jelképes árakon vásárolhatják meg azok, akik még a turkálót vagy az antikváriumot sem engedhetik meg maguknak.
Az adományozás, Nyugat Európában már több évtizede működik, itt az ideje, hogy mi is belássuk, amire nekünk már nincs szükségünk, az másnak örömöt, meleget, az emberhez méltó mindennapokat jelentheti.
Az adományboltok címét megtalálod: adomanyhalo.hu oldalon.

Pápai Ildikó
életvezetési tréner