2015. október 8., csütörtök

HA ESIK, HA FÚJ, MENJÜNK MOZIBA!!

Multiplex vagy művészmozi? Te melyiket szereted?
Úgy gondolom, vagyunk néhányan a "középkorú" generációból, akik végig nézték a  kultikus, budapesti mozik halálát, a plázák betörésével. De jó hír azoknak, akik már unják a multiplexek sablonosságát, hogy megújulóban van a város art-mozi hálózata.
Aki már kóstolta a Vígszínház melletti Kino Café süteményeit és sajttortáit, az sosem feledi. A némileg átalakított moziban a legjobb művészfilmek mellett továbbra is lesz "sulimozi", és pedagógus filmklub is, no meg áfonyás sajttorta is!
Kino Café: XIII., Szent István krt. 16.


Fogyatékkal élőket foglalkoztató kulturális központ lesz, - az első a városban - diákkorom egyik emblematikus találkahelye, az egykori Vörösmarty mozi.  A felújítás után koncertterem, bár, kávézó és pékség kap helyet az épületben. 
Címe változatlan: VIII., Üllői út 4. Újranyitás: december 5.!!


Augusztusban bezárt az Örökmozgó, de október hónapban újra nyit, Art+Cinema néven. A moziban két nagy terem várja a nézőket a legjobb művészfilmekkel, filmklubokkal, kisgyerekes családosoknak gyerekműsorokat, diavetítéseket szerveznek, és itt szülőként is alkalom nyílik a nosztalgiázásra. Az angol nyelv szerelmeseinek pedig a Globe Színház és a Royal Shakespeare Company előadásaival kedveskednek.
VII., Erzsébet krt. 39.

És még egy jó hír, amire méltán büszkék lehetünk: a világ legszebb mozijai közé sorolták az Uránia és Puskin filmszínházakat. Már  a nevükben is benne van, hogy nem egyszerű mozikról van szó. Az Uránia Filmszínház 1894-ben épült, neo-mór stílusban, és eredetileg mulatónak szánták. Ma, Európa egyik legszebb vetítőterme, és ebben az épületben működik a Filmművészeti Egyetem is.

Méltó társa a ranglistán a Puskin, ami 1926 óta működik, és építésekor Európa legnagyobb filmszínházának számított. Felújítása során ügyeltek az építészeti remekek megóvására, külső-és belső eleganciáját Krisztián Sándor szobrászművésznek köszönheti, aki az Astoria és a Bristol Hotel díszítését is végezte.

Ha egy kis nosztalgiára vágyunk, akkor érdemes ellátogatni mindkét moziba, kizárni az esőt, bekuckózni a nézőtérre, mert a színes műsorkínálatnak köszönhetően a kasszasikerektől a művészfilmekig, mindenki talál magának valót.
Kellemes hétvégét!!