2016. február 18., csütörtök

ASD-KVÍZ AUTISTÁK OTTHONI FEJLESZTÉSÉRE

ASD= Autism Spectrum Disorder= Autizmus Spektrum Zavar
-ma már nem cseng idegenül a kifejezés, közel 20 éve, hogy  itthon is beépült a köznyelvbe, de az elmúlt 10 évben naponta találkozhatunk vele a médiában is, ennek ellenére még az autista gyermeket nevelő szülők is számtalan - a gyermekük fejlesztését nagyban támogató - információról lemaradnak.
Így jártam ezzel én is, hiszen néhány napja hallottam először arról a magyar találmányról, ami egy multimédiás on-line, interaktív készségfejlesztő rendszer ASD-vel élők részére.
A program kifejlesztője és jogtulajdonosa Farkas János, aki húsz éve foglalkozik készségfejlesztő rendszerek létrehozásával. Ő mesél a program lényegéről és felhasználási területeiről:
"Van egy 24 éves Asperger-szindrómás fiam, először neki szerettem volna segíteni, mert éreztem, hogy szülői közreműködés nélkül nem kaphat elegendő fejlesztést. A szakirodalom szerint az autisztikus állapotok lényege a kognitív-, kommunikatív- és szociális készségek sérüléseiből következő viselkedésproblémák együttese. Én abból indultam ki: ha sérült készségek állnak a viselkedésproblémák hátterében, akkor a készségek fejlesztése révén enyhülhet a probléma, és minden egyéb fejlesztés is könnyebbé válik.

Az autizmussal élők agya is életük végéig plasztikus marad, ez az alapja minden fejlesztésnek, de ehhez az agyat folyamatosan "bombáznunk" kell!!
Nemrég magyarul is megjelent az Autizmus kézikönyve című kitűnő összefoglaló, abban írják, hogy heti 20-40 óránál kevesebb autizmus-specifikus fejlesztés esetén nem várható eredmény. Az igazi motivációm az volt, hogy adjak a szülők kezébe egy olyan eszközt, amivel otthon tudják fejleszteni gyermekeiket. A számítógépes fejlesztésnek az is előnye, hogy a gyerekek "föl vannak mentve" a számukra megterhelő folyamatos szemkontaktus alól, miközben a figyelem mégis létrejön, amikor a mellettük ülő szülővel vagy segítővel a képernyőt figyelik. Emellett azt is tudjuk, hogy a ASD-vel élők számára konkrét, strukturált, vizuális gyakorlatok szükségesek, aminek az ASD-KVÍZ szintén megfelel.
(A teljes interjú itt olvasható:www.figyelemkontroll.hu)

A programmal itt ismerkedhetsz: www.asdkviz.com  
és  nagyon jó ötlet,hogy az oldalon történő regisztrációval 30 napig ingyenesen kipróbálható!! Ha megtetszik, előfizethető, amit bármikor fel is lehet függeszteni. Autista gyermeket nevelő szülőként és a többi szülővel beszélgetve mindig az volt számunkra a kulcskérdés, milyen típusú  fejlesztéssel segíthetnénk még jobban gyermekeink szociális beilleszkedését? Ez a program erre is alkalmas, mert több készségszinten, változatos témákat kínál fel szöveg, hang, kép, video és ezek kombinációjával. És ha a gyerek - szabadidejének jó részében - úgyis gép előtt ül, akkor üljünk le mellé, mert a kvíz-kérdések nemcsak fejlesztenek, de remek, közös szórakozást is nyújtanak! 
Mi már kipróbáltuk!!!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner