2016. december 6., kedd

VÁSÁRLÁSI LÁZ AVAGY A LEMONDÁS SZABADSÁGA

Az "egyszer élünk" filozófiája, hogy legalább Karácsonykor legyen jó nekünk, nemcsak a plázák vásárlásra ösztönző fényűzésének következménye, de önmagunk és szeretteink "megjutalmazásának" igénye.

"Mert megérdemeljük!"- hangsúlyozza egy világmárka, és a szépen megkomponált, vizuálisan manipuláló reklámok is azt sugallják, vásárolj magadnak boldogságot. Közeleg az ünnep, és nincs olyan felnőtt, aki ne kezdene átszellemülni az adventi csillogás láttán, de még a fanyalgók is megisznak egy forralt bort a Vörösmarty téren. Nekem idén ugyan még nem sikerült, mert gyakorlatilag elsodort a tömeg, amitől picit ideges lettem, és eszembe jutott, amit egy kedves ismerősöm mondott, hogy karácsonyi vásár helyett lassan "harácsonyinak" becézhetnénk imádott vásárunkat.

Természetesen nemcsak ünnepek alkalmával vágyunk valamire, hiszen a hiánnyal kapcsolatos hiedelmeinek egy életen át elkísérnek minket. A vágyról gondolkodó  filozófusok szerint a vágy nem azonosítható a szükséglettel, mert jóval több annál. Hiszen másképp vágyakozunk egy táskára, karórára, autóra, mint egy szaftos hamburgerre. A biológiai szükséglettel ellentétben a vágy, amint elérte célját, újra "termelődik".
A múlt heti Black Friday mérlege az USA-ban csak online vásárlásokból több mint 3 milliárd dollár! A hazai adatokat nem ismerem, de sokat elárul rólunk, hogy  itthon a fekete péntek, szombaton és vasárnap is tartott!

- Az emberiség túlfogyasztása egyre figyelemre méltóbb, és nemcsak a drámaian növekvő hulladékmennyiség miatt. Az eltűnő ősz és tavasz, a csapadék súlyosan egyenetlen eloszlása, a Föld lakhatási  lehetőségeinek megváltozása, az elvándorlás, mind-mind a túlfogyasztás következménye. - mondja Ürge-Vorsatz Diána, nemzetközi hírű klímakutatónk.
Nehéz dolgunk van, ha ésszerű határok között szeretnénk tartani a vágyainkat és szükségleteinket. Ha azonban képesek vagyunk, uram'bocsá lemondani valamiről időnként, változtatni a vásárlási szokásainkon, rádöbbenünk, hogy nem a birtoklás nyújtja számunka a teljesség érzését, hanem a döntési szabadságunk! 
Az idei, párizsi klímacsúcs legfőbb kérdése is az volt:
- hogyan lehet boldoggá tenni a társadalmakat úgy, hogy nem a fogyasztást növeljük? - talán érdemes lenne feltennünk egyéni szinten is a kérdést. Persze csak ünnepek után...


Pápai Ildikó
életvezetési tréner