2017. augusztus 8., kedd

GRILLSZEZONBAN FOGYNI? IGEN, JÓ ZSÍROKKAL!

Ezen a nyáron megint nem fogok lefogyni! - mondta egy kedves barátnőm, miközben a közös grillezéshez előkészítettük, az előző este bepácolt húsféléket. Felkiáltását több nézőpontból is cáfolhatjuk, amit én ott, akkor meg is tettem, de táplálkozástudományi szempontból még alá is támaszthatjuk.

Felnőtt szervezetünknek, de a fejlődésben lévő gyermekeknek is szükségük van zsiradékokra. A zsír többek között részt vesz a sejthártya felépítésében, bizonyos hormonok előállításában, segíti a zsírban oldódó vitaminok felszívódását, csökkenti a stresszt  és jóval több energiát ad, mint a gyorsan felszívódó szénhidrátok! 
A zsírok sem egyformák 
A zsírokat különböző zsírsavak - telített és telítetlen 
zsírsavak - alkotják, melyeknek más-más élettani hatásuk van, mindkettőre szüksége van a szervezetnek. Tudjuk, hogy telített minden állati eredetű zsiradék,  de az ideális táplálkozásban a telítetlen vagyis növényi eredetű olajoknak, zsíroknak  1:3 arányban kell szerepelnie!!

Ezekből  tegyünk minden nap a tányérunkra, különösen nyáron a salátánkra, salátánkba:
- oliva, lenmag, repceolaj,
-olajos magvak, pl. dió, mogyoró
-tengeri halfajták, pl. lazac, tonhal
-avokado, spenót, rukkola, olivabogyó
A telítetlen zsírsavak között is a többszörösen telített omega 3 zsírsav a favorit, amelyet naponta ajánlatos fogyasztani, bevitele bármelyik növényi olajjal lehetséges illetve heti 1-2 alkalommal halfogyasztással.
Nem lehet eleget hangsúlyozni, mennyire kevés halat eszünk mi magyarok, pedig grillezéshez is számtalan fajtát választhatunk, pl. afrikai harcsa, naphal, keszeg, makréla, pisztráng, busa, tonhal, kardhal, ponty és lazac is sütögethető, bár a szakavatottak halsütő rácsot ajánlanak hozzá, mert jóval gyorsabban átsül, mint bármelyik húsfajta.

Zsírokkal fogyni is lehet?
Igen!  A zsír sokkal jobb "üzemanyag" a szervezetünkben, mint a szénhidrátok vagy a fehérjék. A zsír "elégetéséből" 6x annyi energiához juthatunk, és közben sokkal kevesebb salakanyag termelődik. 
Ha edzéssel szeretnél fogyni, akkor szükséged van extra adag omega 3-ra is. Ha naponta 1-2 grammnyit fogyasztasz, jobban megy majd a testmozgás, az anyagcseréd pedig felgyorsul.
A kapszulán kívül megtalálod a tengeri halakban, a len- és chiamagban, a vörös áfonyában, és a kiviben!
És ha nemcsak fogyni, de szépülni is szeretnél, akkor szerezz be kókuszolajat, kapj be egy teáskanálnyit minden ebéd vagy vacsora előtt, és biztosan nem fogod degeszre enni magad. Fürdés után pedig kend a bőrödre, hajadra, napokig hidratál és selymes érzetet ad!


Pápai Ildikó
életvezetési tréner

források: hazipatika.com 
mindmegette.hu