2018. február 8., csütörtök

CSALÁD ELLEN NINCS ORVOSSÁG!

Gondoljuk, sőt mondogatjuk olykor,  ha zavar támad az általunk működtetett mikroközösségben. Konfliktusok pedig vannak, és időnként világgá mennénk vagy titkon lennénk inkább árvák, minthogy ehhez a zűrös családhoz tartozzunk, amiben élünk.  Ha úgy vesszük, akkor két teljesen különböző neveltetésű, habitusú ember találkozásából, és gyermekvállalási kedvéből jön létre az a rendszer, amit családnak nevezünk, és az új "felállásba" vadonatúj   problémák jelennek meg.


Egy fiatal kismama panaszolta nekem a napokban, hogy mióta a hat hónapos Benjamin szülei, azóta olyan dolgokon vitatkoznak össze, amit korábban észre sem vettek. De hogyan lehet visszahozni közös életünkbe a harmóniát?
"A boldog család lényege abban mutatkozik meg, hogy a családtagok hogyan bánnak egymással." -mondja Shmuley Boteach, a nyolc gyermekes, New York-i család és kapcsolati tanácsadó, aki pontokba gyűjtötte a harmonikus családi élet "titkát". Íme:


1. A házasságot tedd az első helyre!
A legtöbb családban, ahogy a gyerekek megszületnek, ők az elsők, a párok elkezdik elhanyagolni egymást, mindent a kicsiktől tesznek függővé. A gyerekek pedig egyszer majd elköltöznek otthonról, és a szülők egy kiüresedett kapcsolatban maradnak. Legyenek közös programjaink!
2. Együtt szegjétek meg a kenyeret!
Azok a családok, amelyek együtt esznek, együtt is maradnak. A közös étkezések létfontosságúak! Hetente legalább négy családi főétkezést iktassatok be!
3. Játszatok együtt!
Legyen egy vagy két, olyan közös tevékenység, amelyet minden este rendszeresen végeztek. Lehet egy társasjáték, közös mesélés vagy felolvasás egy regényből. Remek hangulata van!

4.Tiszteld a szertartásokat és alkoss Te is újakat!
A családoknak szüksége van szertartásokra. Például heti vagy havi rendszerességgel elmenni egy közösen választott programra, vagy pizzát rendelni, együtt sportolni, akár vasárnap főzni!

5. Bátorítsd a testvérek közötti egyetértést!
A testvérek között előfordulhat rivalizálás, ami megosztó lehet. Beszéljünk a gyerekeinknek arról, milyen szerencsések, hogy egymás testvérei lehetnek, milyen különleges kapcsolat az övék!

6. Legyenek saját vicceitek!
Kezeljétek humorosan még a legnehezebb helyzeteket is, nevessetek minél többet!! Legyen a házatok olyan hely, ahol az érzelmi biztonság dominál és a család minden tagja értékesnek érzi magát!!

Manapság, amikor mindent gyorsan és jól kell csinálni, a család marad az egyetlen hely, ahol megpihenhetünk, ahol elmondhatjuk, ha bántanak minket. Tegyük ezt helyet igazán komfortossá, ne várjuk el, hogy kiszolgáljanak minket, hiszen a másik félnek is szüksége van pihenésre, figyeljünk egymás igényeire!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
www.idobenvagy.com