2018. február 22., csütörtök

GYALOGLÁSSAL A HOSSZÚ ÉLETÉRT

Japánban már a hatvanas években írtak arról, hogy naponta 10 ezer lépést kell megtenni az egészségért. Mostanra helyesbítettek: 8 kilométert!

A városi életmód azonban nem kedvez ennyi gyaloglásnak, és nehezen is kivitelezhető. Ennek ellenére több, apró életmód változtatással sokat tehetünk egészségünkért, pl:
lift helyett lépcsőzéssel, az üzleti telefonok lebonyolítása közbeni járkálással, és ebédidőben sétafikával lehet növelni a napi adagot, de illene gyalog menni munkába - legalább néhány megállót -, sőt a bevásárlást is egy közeli boltban, lábbusszal intézni. Aki a munkahelye, és az otthona közötti távolság miatt autóval közlekedik, annak a hazaérkezés után egy rövid sétát ajánlanak a szakemberek.

Aki nem tud futni, gyalogoljon!
A téma kutatói állítják, hogy azoknál, akik elkezdték a 10 ezer lépéses napi rutint, 24 hét után vérnyomás-csökkenést észleltek, a túlsúlyos nők glükózszintje markánsan csökkent!
Az amerikai egészségmegőrzési központ, a Center of Disease Control and Prevention szerint, elegendő lenne már napi
7-8 ezer lépés is a boldogsághoz! Heti 150 percben határozták meg a szükséges "felnőtt" aktivitást, napi 30 perc sétával pedig 3000 lépéssel lehet hozzájárulni az átlagos, napi 5-6 ezer lépéshez, amit hozzávetőleg megtesz egy felnőtt naponta.



Figyelem, a házimunka nem sport!
A brit kormány egészségvédő kampánya egy időben azzal bátorította az embereket, hogy nem feltétlenül kell edzőterembe járni ahhoz, hogy valaki aktív életet éljen.
Ajánlásuk szerint az is legalább olyan jó, ha kézzel mossák az autót, kézzel súrolják le az ablakokat, és porszívózás közben direkt a legkisebb csövet használják, hogy megizzasszák magukat!
Az Ulster Egyetem kutatói később több mint 4500 férfit és nőt kérdeztek meg arról, mennyit sétáltak, kerékpároztak, sportoltak, végeztek házimunkát egy hét alatt. A megkérdezettek mindössze 42%-a teljesítette a kormány egészségügyi ajánlását, és szinte minden nő beleszámította a házimunkát, és amikor a kutatók ezt kihagyták a felmérésből kiderült, hogy csupán 20%-uk teljesítette a heti ajánlást.



Chris Allen, a Brit Szív Alapítvány szakértője szerint,
a jó testmozgástól nehezebben kell lélegeznünk, melegebbnek kell éreznünk magunkat, és gyorsabban kell vernie a szívünknek. "Ha a házimunka nem felel meg mindezeknek a feltételeknek, nem számít mozgásnak!" - teszi hozzá a doki.
Azt hiszem, erről többen vitába szállnánk vele, különösen egy karácsonyi nagytakarítás előtt!
Minden esetre ma kisétáltam a közeli boltba, ami nagyjából 10 perce van a lakásunktól, és oda-vissza 2400 lépést generált úgy, hogy a boltban történő téblábolást is beleszámítottam, tehát hacsak a napi minimumot nézem, van még 5600 lépés restanciám.
Talán mégis takarítanom kéne.... ?

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com