2018. augusztus 2., csütörtök

A MÁSOK ÉLETE

Bele tudod képzelni magad a helyzetembe? -kérdezte csüggedt hanglejtéssel a metrón, velem szemben ülő, mézszőke hajú lány, kékre festett körmű barátnőjétől. Sajnos lemaradtam a történet elejéről, sőt végéről is, mert a lányok, egy közös megálló után kilibbentek  a nyitott ajtón.


Sajnálat és szimpátia között félúton
Ha a buszon mellettünk ülő kedves, idős hölgy megszólít bennünket, és beszélgetni kezdünk, az még nem empátiás készségünk ékes bizonyítéka, és az sem, ha a kitetovált pincérfiú kedvességén zavartan meghatódunk. Az a jelenség, hogy "képesek vagyunk a másik cipőjében járni" , megérteni őt, akár szavak nélkül is, és ennek tudatában szervezni a viselkedésünket, ezt nevezik empátiának!


Roman Krznaric, A magas empátiás készségű emberek hat tulajdonsága című könyvében elsőként a
kíváncsiságot nevezi meg! Azt javasolja, hogy őrizzük meg gyermekkori érdeklődésünket, amelyet a virtuális kor olyan ügyesen próbál kiirtani belőlünk. Egy váratlan beszélgetés során olyan sorsokkal találkozhatunk, amiből mi is meríthetünk. Ilyenkor derül ki például, hogy a járdán imbolygó, középkorú nő nem részeg, de súlyos, idegrendszeri sérüléssel küzd vagy a parkolóban, bevásárlókocsinkat dokkoltatni akaró hajléktalan egykor tanár volt.


2. Az előítéletek helyett figyeljünk a hasonlóságokra
Mindenkinek vannak előítéletei, de a magas empátiás készségű emberek azt keresik, amiben hasonlók másokhoz. Az Izraeli-Palesztin Szülői Kör rendszeresen hozza össze a két oldal gyászoló családjait, hogy meghallgassák egymást. A beszélgetések során rádöbbenek, hogy - bár politikailag a kerítés ellentétes oldalán élnek - ugyanazt a fájdalmat élik át.
Az empátia képes felülírni az előítéleteket, a gyűlöletet és megváltoztatni berögzült gondolatmintákat!


3. Tapasztalatszerzés
Könnyű mások sikerét a jó csillagállásnak titulálni vagy nyomorát felsőbbrendűen elintézni egy "ő tehet róla" legyintéssel anélkül, hogy egy időre beköltöznénk az életébe. Egy ragyogó, fiatal nő, rákbetegségéből frissen gyógyulva meséli, barátai gyakran mondogatják neki, hogy "hurrá, vége az egy éves rémálomnak, most már ideje lenne örülni!!"
Természetes, hogy környezetünk ilyenkor nagyon igyekszik pozitív energiákkal körbebombázni bennünket, mert nem tudják, nem is tudhatják, hol tartunk a trauma feldolgozásában. Nem tehetjük ki a nyakunkba, hogy "FELÚJÍTÁS ALATT!"
A tapasztalatokon nyugvó empátianövelés a legnagyobb kihívást jelentő, leghitelesebb módja empátiaszintünk  emelésére, mondja a könyv szerzője.

4. Figyelem és nyitottság
Észrevetted már, hogy amikor másokat hallgatsz, már fogalmazod saját válaszod, hogy "te pont így és így jártál..." Pedig a magas empátia azt is jelenti, hogy képesek vagyunk valóban meghallgatni a másikat, megérteni, mi zajlik benne, és mire lehet épp szüksége?
5. Inspirálni másokat
Az empátia lehet például tömeges "jelenség" is, akár közösségi oldalakon keresztül felhívni az emberek figyelmét, hogy álljanak ki azok mellett, akik nem képesek hangot adni a problémáiknak, ezzel is növelve a társadalmi toleranciát.
6. Nagyravágyó álmok
"Azzal az undok alakkal nem állok szóba!" - mondjuk, ha nem vagyunk egy platformon valakivel, de a magasan empatikus emberek azokkal is képesek, akikkel nem egyezik a véleményük, és ellenfelükkel folytatott beszélgetéseikből profitálják a legtöbbet.


A mások élete
Hogy holnaptól kedvesebbek, nyitottabbak leszünk az emberekhez, azt nem tudjuk minden reggel eldönteni, hiszen nekünk is vannak rossz korszakaink. De a folyton jelenlévő  rivalizálás, felsőbbrendűség, és kritizálás helyett az együttérzésre, együttműködésre helyezhetnénk inkább a hangsúlyt. Mert nemcsak mások kerülhetnek bajba, lehetnek betegek, kiszolgáltatottak, velünk is bármi megtörténhet, és akkor mi leszünk "AMÁSOK"!


A szerző szerint a 20. századot az önelemzés korának szokták nevezni, mert az embernek még sosem volt ennyi "terápiás" lehetősége megismerni önmagát. A 21. század lehetne az 
EMPÁTIA KORA, amelyben nem új törvényekre, pénzt fialó intézményekre kellene építeni, hanem az egymást támogató, ítélkezés mentes, emberei kapcsolatokra.

Most láttam fészen, hogy egy amerikai város utcáján ingyenes meghallgatást "Free listening-et" tartanak önkéntesek. Csak néhány szék, és néhány kedves-lelkes ember kell hozzá!
Te oda ülnél?

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com