2018. szeptember 5., szerda

NINCS TÖBB ESEMES!

Mármint a pad alatt, a francia iskolákban. Mivel a parlament alsóháza, szeptember 3-án megszavazta a törvényjavaslatot, amely megtiltja a mobiltelefonok használatát az oktatási intézményekben. A törvény szövegében az áll, hogy:
"a mobilok használata számos olyan zavart okoz, amely nem egyeztethető össze az iskolai környezet javításával" !


Tesókám, most órán vagyok!
Nem tudom, más iskolákban hogy van, de nálunk többek között ezért hívtunk össze rendhagyó szülői értekezletet a diákok bevonásával, hogy erről is beszéljünk. Az egyik srác vette a bátorságot és a szemébe mondta a másiknak, hogy igenis, őt zavarja, amikor az órán megcsörrenő telójába azt búgja: "tesókám, most órán vagyok, hívj később!" De a legdurvább az, amikor a pad alatt üzengetnek egymásnak, hovatovább zenét hallgatnak, és a tanár kénytelen a mobilozás kulturált használatáról előadást tartani, a felvilágosult abszolutizmus helyett.

A francia felmérés szerint a 12-17 év közötti gyerekek 93 %-ának volt mobilja 2016-ban. Az UNICEF Magyar Bizottságának 2017-es felmérése alapján a 10-19 éves magyar diákok 96 százaléka rendelkezik mobiltelefonnal!


"Ez már a 21. század, ne ez legyen a fegyelmezés eszköze, bízzuk rájuk, hogy képesek lesznek-e a mai beszélgetés után más attitűdöt mutatni, hiszen már majdnem felnőttek!" - hangzott el az informatika szakos ofő részéről, el nem ítélhető módon, így a "begyűjtésről" szóló  szavazás elmaradt.


Fizika órán igen, magyar órán ne?
Hogy van-e helye órán a telefonnak, arról a hazai tanárok véleménye is megoszlik, hiszen már létezik olyan applikáció is, amellyel fizikai kísérleteket végezhetnek a tanulók. Ugyanakkor Csokonai szerelmi költészetében való elmélyedéshez szerencsére még nem kell a verset letölteni, ámbár jóval izgalmasabb, mint a könyvet fellapozni.

Egy Sonda-Ipsos kutatás szerint a 8-14 éves fiatalok 29%-a nem érti, hogyan lehetett élni mobiltelefon nélkül!


Egyfajta köldökzsinór
"A mai fiataloknak és szüleiknek a mobiltelefon gyakorlatilag köldökzsinórként funkcionál." - mondta Keszei Sándor, a Magyarországi Szülők Egyesületének elnöke. Ugyanakkor magánjellegű használatukat az iskoláknak szabályozni kell!! - tette hozzá.
A mobil tehát megkerülhetetlen, hiszen a folyamatos kapcsolattartás kultúráját éljük, és igen, magam is ragaszkodom hozzá, hogy autizmussal élő fiamat bármikor elérhessem. Neki is fontos kapaszkodó, hogy felhívhat minden olyan esetben, amikor valami váratlan dolog szereplőjévé válik.
Szülőként azonban érdemes elgondolkozni azon, hogy amíg néhány évvel ezelőtt azt a gyereket közösítették ki, akinek nem volt telefonja, addig ma már azokat cikizik, akiknek nem elég "okos"!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com

forrás:
nepszava.hu
24.hu