2019. január 24., csütörtök

A JÓ ALVÁS MŰVÉSZET!

A téli időszakban testünk jobban igényli az ágynyugalmat, mint máskor, de valóban pihenünk-e alvás közben? Mindenkinek van egy kialakult rituáléja, akár korai fekvő, akár bagoly típus. Az optimális pihenésre való felkészülés azonban sokkal fontosabb tényező az egészségünk megőrzésében, és jóval nagyobb hatása van szerveink működésére, mint azt gondolnánk!



Mitől nem alszunk?
Sokan, különböző alvási nehézségekkel küzdenek, pihenésük töredezett, ettől fáradtak, ingerültek. Szomnológus (alvásszakértő) szakemberek szerint, hacsak néhány, rossz beidegződésen igyekszünk változtatni, akkor alvásunk minősége is javulni fog. Például a kávé, amit fáradtságunk elűzésére fogyasztunk, nagy mértékben zavarhatja esti pihenésünket, ezért délután 2 óra után ne fogyasszuk!
A nikotin a koffeinnél is erősebb stimuláns, mert a dohányzó ember szervezete az éjszakai alvás ideje alatt elvonási tünetekkel küzd! Az alkohol ugyan segíti az ellazulást, és az elalvást, de a szervezetből való kiürülése folytán, csökkenti a mély alvásban eltöltött időt!




Hogyan lehet még optimálisabb az éjszakai pihenés?
Aludj a bal oldaladon!! 
Mert:
1. megkönnyíti szív munkáját, hiszen a bal oldala pumpálja a vért a test többi része felé, és a gravitáció segítségével a keringésünket is támogatja,
2. jót tesz a nyirokrendszernek, mert segíti a szennyeződések, és méreganyagok  kiürülését a testünkből, valamint a sejtektől levált fehérjék visszajuttatását a keringésbe.
3. segíti a máj munkáját, ami ugyan a jobb oldalon helyezkedik el, de ha túl sokáig nehezedünk erre az oldalunkra, a méreganyagok felhalmozódhatnak benne. Bal oldali alvás esetén segítjük a szerv méregtelenítő munkáját.
4. csökkenti a gyomorégést, mert bal oldalon fekvés közben gyomrunk a nyelőcső-záróizom alatt helyezkedik el - az az a pont a testünkben, ahol a nyelőcső belép a gyomorba. Így a gyomortartalom nem fog visszafolyni a nyelőcsőbe, nem leszenk refluxos tüneteink.
5. felpörgeti a bélműködést, mert a gravitáció segítségével a salakanyagok könnyebben jutnak el a vékonybélből a vastagbélbe.



Tehát ha már ráhangolódtunk az alvásra, jól tesszük, ha a bal oldalunkra fordulunk, és akár még egy párnát is teszünk a két térdünk közé,  mert szerveztünk garantáltan meghálálja!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com