2019. május 9., csütörtök

EDD MAGAD FIATALRA!

"Az vagy, amit megeszel!"- hangzik a sokat emlegetett mondás, ami eredetileg Feuerbach, német filozófustól származik, és nem mai keletű. 1863-ban, egy tanulmányában fejtette ki, hogy a táplálék, amit magunkhoz veszünk, hatással van mentális, lelki,  és fizikai állapotunkra egyaránt. 

Zsírsavak és fiatalság
Az öregedési folyamat az elmúlt 20 év alatt lassulni látszik - állítják a gerontológiai kutatások, és az emberek nemcsak tovább élnek, hanem kitolódott a mentálisan tiszta és fizikailag aktív időszakuk is. Bár az öregedést a genetika is behatárolja, életmódunkkal, de különösen  táplálkozásunkkal felülírhatjuk a családi örökségeket, megelőzhetjük a betegségeket.
A kutatás kiemeli, hogy a szervezet számára két legfontosabb esszenciális zsírsav, amelyet testünk nem képes maga előállítani,  az Omega-3  és az Omega-6. Előbbi két módon lassítja az öregedést: egyrészt  15%-al csökkenti a sejteket károsító oxidatív stresszt, illetve növeli a telomerek, a kromoszómák végeit lezáró "védőkupakok" hosszát, melyek az évek során egyre csak rövidülnek. Azoknak az embereknek a szervezetében találtak hosszabb (fiatalabb) DNS-telomereket, akiknél az Omega-6 aránya az Omega-3 zsírsavhoz képest kevesebb volt.


Miből mennyit?
Normál bevitel mellett az  Omega-6 zsírsav bizonyítottan javítja a szervezet általános állapotát, hozzájárul számos betegség megelőzéséhez pl. csontritkulás, izületi problémák, szívbetegségek, és bizonyos rákfajták kialakulását is gátolja abban az esetben, ha fogyasztását nem visszük túlzásba.
Nagyobb mennyiségű Omega-6 található a kenderben, tökmagban, mogyoróban,  az avokádóban, az olivabogyóban és olajban, kukoricában, szójában, tojásban, mákban, sőt a kenyérben is,  és ezek az élelmiszerek jóval gyakrabban kerülnek az asztalunkra, mint az  Omega-3 zsírsavat  tartalmazók, például tengeri halak,  dió, mandula vagy a lenmagolaj. 


Hogyan hozzuk egyensúlyba?
A két esszenciális zsírsav egyensúlyának megtartására azonban nem az a megoldás, hogy nagyobb mennyiségű  Omega-3-at viszünk be a szervezetünkbe táplálékkiegészítők formájában, hanem csökkentjük az Omega-6-ot tartalmazó ételek fogyasztását, pl. konzervek, félkész ételek, gyorséttermi ételek, szőlőmag-kukorica-és szezámolaj fogyasztását is. 


Szívinfarktus, szemproblémák, elhízás és elbutulás ellen 
A növényi olajok közül a lenmagolaj (alfa-linolénsav), ami a szervezet számára a legideálisabb arányban, 3:1 tartalmazza a két esszenciális zsírsavat, fogyasztását salátákra, de napi egy teáskanállal is javasolják. Bár egyes kutatások szerint a növényi Omega-3 hasznosulása a szervezetben mégsem olyan kielégítő, mintha megennénk naponta kb. 85 grammnyi lazacot vagy olyan halolaj készítményt, (EPA-DHA) amelynél a gyártó bizonyítani  tudja a termék nagyfokú tisztaságát!


Ételed az életed?
Az ideális az lenne, ha legalább heti 2-3 alkalommal fogyasztanánk tengeri herkentyűket, de a hazai étkezési kultúra és a pénztárcánk sem idomult még az egészséges elváráshoz, így meg kell találnunk az egyensúlyt a két zsírsavat tartalmazó ételek és táplálékkiegészítők összehangolásában. Mindenképpen törekedjünk a nem feldolgozott élelmiszerekből álló, több idényzöldséget-gyümölcsöt tartalmazó étrend összeállítására, egyszóval az egészségünket, és nem utolsósorban fiatalságunkat megtartó táplálkozásra!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner

forrás:
hazipatika.com
halolaj.com