2019. június 12., szerda

MI KÖZE A VÁROSLIGETNEK A MÁGNESES TÉR ELVÉHEZ?

"Ahogy kimondtam az inspiráló szavakat, villámként hasított belém az igazság, egy bottal a homokba rajzoltam az ábrákat" - idézte fel életének sorsfordító pillanatát emlékirataiban Nikola Tesla. Minden idők egyik legtitokzatosabb tudósa épp a Városligetben rótta köreit barátja, Szigeti Antal társaságában, amikor Goethe Faustját szavalva rádöbbent későbbi találmányai alapja, a forgó mágneses tér elvére.


A feltaláló zseni most ismét visszatért Budapestre, életét és alkotásait interaktív kiállításon mutatják be. 
- Nikola Tesla - Mind from the Future című multimédiás tárlatban a tudomány a művészettel karöltve idézi meg a zseni életét és találmányait.
Ahogy a kiállítás címe is jelzi, Tesla messze megelőzte saját korát, mintha a jövőből érkezett volna a 19. századba.


Aki viharban született
Tesla 1856. július 10-én született a mai Horvátországban, Smiljanban, miközben hatalmas villámokkal tarkított vihar tombolt. Felnőve sokat látogatott Budapestre, megismerkedett Puskás Tivadarral és Szigeti Antallal, akikkel jó barátok lettek. Puskás segítségével került Párizsba, majd New York-ba, ahol Thomas Edison alkalmazottja lett.


Alakja összefonódott leghíresebb találmányaival, amelyek nélkül ma egészen másként élnénk. Az indukciós motor, a rádió, a vezeték nélküli energiaátvitel és a távirányító mind Tesla zsenialitását dicséri. Figyelemre méltó tudása mellett azonban gyakran elmondta, hogy munkájában az a szándék vezérelte, hogy jobb hellyé tegye a világot!

Tesla elektromos autója 1930-ból, hang és kipufogógáz nélkül

Az energia forrását illetően a következőket mondta: "misztikus sugárzás, ami az éterből jön ..... és végtelen mennyiségben elérhető. Azt még nem tudom, mi a forrása, de az emberiségnek hálásnak kellene lennie, hogy jelen van." - mondta.
Tájékoztatta unokaöccsét, hogy a készülék nemcsak az autó energiaforrását képes biztosítani örökre, de alkalmas egy háztartás energiaszükségleteinek ellátására úgy, hogy még fennmaradó energiát is biztosít.


A kiállítás Horvátország után először Magyarországon szerepel, innen megy tovább Ausztriától-New York-ig. Budapesten szeptember 1-ig látható a Tesla Budapest-ben, a Kazinczy u. 21/c. alatt


Pápai Ildikó