2019. június 5., szerda

TAROLNAK A "KÜTYÜMENTES" TÁBOROK!

Nemcsak tabletet, de még mobil telefont sem lehet vinni az egyik nyári táborba, hallom az esti hírfolyamban. Ez azonban nem azt jelenti, hogy  a gyerekek naponta legalább egyszer ne beszélhetnének a szüleikkel,  amikor erre mindenki lehetőséget kap. "A gyerekek gyorsan megszokják a helyzetet, a változatos  programok  elragadják őket, inkább a szülőkkel kell harcolni, hogy ne csempésszenek "póttelefont" a hátizsákjukba!" - mondja az egyik táborszervező.


Emlékszem még, amikor a fiam először ment hosszabb időre az osztályával Soltvadkertre, és a megállapodás szerint, csak vacsora után hívhattuk őket, persze ha rajtam múlik, naponta többször rákérdeztem volna, hogy van?  Ez érthető, hiszen a táborozás az első alkalom sok gyerek életében, amikor több napra kikerül a szülők védőszárnyai alól, ilyenkor mindkét oldalon nagy az izgalom. Különösen akkor, ha a gyerek  hallani sem akar arról, hogy elmenjen, ebben az esetben érdemes együtt végig nézni a tábor kínálatot és befűzni egy osztálytársat, tesót vagy cimborát, hogy csatlakozzon.


Egy jó tábor több szempontból fejleszti a gyereket
Kilép a komfortzónájából, a mamahotel kényelméből, megtanul alkalmazkodni, döntéseket hozni, konfliktusokat kezelni, és attól, hogy erre képes volt anya és apa nélkül is, az csak növeli az önbizalmát! Ha olyan táborba megy, ahol a hobbiját gyakorolhatja, akkor a tudását még inkább el tudja mélyíteni, mint a családunk kilenc évese, aki ragaszkodott a programozó táborhoz, de megnyugtatta a szüleit, hogy utána  két hétig nem nyúl a tabletjéhez! És az sem igaz, hogy  a hegedülő gyerek utálni fogja a zenetábort, hiszen abban a helyzetben nem a több órás gyakorlásé lesz a főszerep, hanem az együtt muzsikálásé, de a fürdés és fagyizás is a program része, ahogy ezt egy zenetanártól hallottam. 


Táborok túltolva
Létező jelenség, hogy a túlkínálattól megrészegülve sok szülő három-négy tábort is beszervez csemetéjének, a szabadidő hasznos eltöltse okán, és azért, mert nincs nagyszülői bázis. 
"Ilyenkor mi is egy picit megpihenünk!"- mondja egy három gyerekes barátnőm, és hozzá teszi, hogy ennyi nekik is jár! Vitathatatlan, hogy a céltalan plázázás, és a négy fal közti tengődésnél mindenképp üdvösebb, ha közösségben van a gyerek. 
Vekerdy Tamásnak gyakran felteszik a kérdést,  hogy mit csináljanak a gyerekek a nyári szünetben? Ő szemrebbenés nélkül azt válaszolja, hogy leginkább semmit! Mert egy iskolás gyerek épp úgy  be van fogva év közben, akár egy felnőtt. A nyár legyen a szabadság, a föltöltődés ideje, mert egy kirándulás, múzeumlátogatás, a társasjáték, a sport, de egy jó mozi közben is rengeteget tanul, semmi szükség ilyenkor "gyakorlásra".
Ahogy Rudolf Steiner is mondja: Nem kell az élményeket kutatni, azok mindenütt ott vannak!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com