2014. november 7., péntek

Egy süti nem süti

"Egy süti nem süti" - mondta egy örökké vidám kollégám, évekkel ezelőtt, amikor még a multivilág hős katonájaként, már reggel fél kilenckor arról ábrándoztunk, mit fogunk enni ebéd után, a szomszédos cukrászdában.
Mert süti az kell, hétköznap, hétvégén, és mindig, amikor optimistább világnézetre szeretnénk szert tenni.
A süti akkor is jó, ha más süti, és akkor is ha mi szánjuk rá magunkat, mert a lakást  az "ezért érdemes élni" illat lengi körül.
Egészséges életmód ide, cukorszabotőrök oda, ezen a hétvégén megnyílik az édesszájúak mekkája. Az Iparművészeti Múzeum igazi desszertbirodalommá alakul, és helyet ad az első Sütnicake Fesztiválnak, november 8-9-én.
Hazai cukrászatok és cukrászok mutatják be újdonságaikat, különlegességeiket, és nemcsak nézni, de enni és készíteni is lehet majd mindenféle cukros, és krémes csodákat.
De aki maradna az otthoni, nagyvonalúan egészségesnek mondott sütik mellett, annak figyelmébe ajánlok egyet, a saját repertoáromból: áfonyás-zabos keksz, ahogy én készítem:
20 dkg teljes kiőrlésű liszt
egy marék kukoricapehely
egy marék szárított áfonya, vagy aszalt meggy
egy marék mazsola
egy marék lapított zab
10 dkg barna cukor
1 tojás
1 evőkanál méz
1,2 deci olivaolaj
Melegítsd elő a sütőt 200 fokra (ha légkeveréses, akkor 180)
Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral. Keverd össze a lisztet, a kukoricapelyhet, a zabot, az áfonyát, a cukrot a mazsolát egy tálban. Dolgozd bele alaposan a felvert tojást, a mézet és az olajat, amíg egyenletes masszát kapsz, használd a két szép kacsód a bedolgozáshoz. Kb. 2 evőkanálnyi tésztát tegyél a sütőpapírra, majd egy pohár talpával lapogasd le. 10-12 perc alatt aranybarnára sül. Mennyei. Mi verekszünk érte!!!