2014. november 27., csütörtök

Egyél, hogy boldog legyél..

és természetesen azért, hogy egészséges is! Fogyasztócentrikus világunkban, szinte egész nap ehetnénk, mert minden sarkon találunk egy gyorséttermet, kávézót, kisvendéglőt, így nagy a kísértés: egészségeset vagy finomat?

Te is érezted már, hogy egy feszültebb nap során vagy csak úgy a semmiből, rabul ejt egy érzés: "ennem kell egy szalonnás hamburgert hagymakarikákkal és kólával, de minimum egy somlót, most azonnal!" És az egészben az a furcsa, hogy más napokon eszedbe sem jutna ilyesmit lenyomni a torkodon...


Az étel a legerősebb drog ezen a bolygón, az egyik legfontosabb élvezeti forrás, és a kutatók több okot is találtak arra, miért éppen azt a bizonyos ételt kívánjuk meg egy adott pillanatban. Nézzünk néhány magyarázatot:  -ha szaftos husikra vágyunk, az cinkhiányra utalhat, ha habostorták és péksütemények lebegnek a szemünk előtt, akkor kevés lehet szervezetünkben az aminosav, ennek hiányában rosszkedvűek és álmatlanok is lehetünk. Ilyenkor a szénhidrátok helyett együnk inkább, diót, banánt, kesudiót, ezekkel jobb kedvre derülhetünk. Ha mindegy, csak csokiból legyen amit megennénk, az magnéziumhiányra utalhat, ilyenkor érdemes a pótlásáról, akár tabletta formájában is gondoskodni, mert a legjobb fáradtságűző!
Enni pedig jó, ez vitathatatlan, és ha nemcsak az éhségünket akarjuk csillapítani, de gondolunk az egészségünkre is,  akkor érdemes a franciák aranyszabályát megtanulnunk: naponta legalább 5 féle szín legyen az étkezési palettádon, de egy étkezés során minimum 3 szín a tányérodon! Ha teheted minden nap egyél nyers ételt, hidegen sajtolt olajokkal megöntözve, mert az omega-3, és omega-6 zsírsavak létfontosságúak a szervezet egészségének megőrzésében, és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

 Közeleg az ünnep, amikor mindent büntetlenül ehetünk, gondoljunk arra, hogy elődeink ilyenkor már javában a karácsonyi böjtöt tartották, és csak december 25-én láttak hozzá a "nehéz" ételekhez. Megyek is készítek egy salátát!
Pápai Ildikó