2015. március 12., csütörtök

ÉLETREVALÓK - NEKED MI A HARMADIK KÍVÁNSÁGOD?

Emlékeztek még a 2011-ben bemutatott francia vígjátékra, amelyben egy középkorú arisztokrata, súlyos ejtőernyős balesetet szenved, nyaktól lefelé lebénul, tolókocsiba kényszerül, és ápolónak felfogadja a külvárosi gettóból jött, színes bőrű fiatalembert?
A filmet az élet írta, és könnyfakasztó sikerének titka, hogy két ember, merőben különböző származással, életúttal, szellemi és lelki kultúrával, hogyan képes mégis összecsiszolódni, egymást tudattalanul is tanítani, bátorítani, megvidámítani, az életbe, a jövőbe vetett hittel feldíszíteni!

Néhány napja egy másik filmet láttam, amit szintén az élet írt.
Kollinger Szabolcsot, születése után az édesanyja a kórházban hagyott, mert teljes végtaghiánnyal született. A kisfiút egy mozgásában szintén korlátozott, két gyermekes, újságárus hölgy vette magához, három és fél évesen.
Szabolcs ma egyedül eszik, ír, telefonál, úszik, focizik, szánkózik, és az unokaöccsével ping-pongozik.  Számítógépes programozónak tanul, reggel ötkor kel, majd Tahitótfaluról Újpestre buszozik, az iskolába. Mindezt egyedül. "A negatív dolgokat kizárom az életemből, szerencsésnek tartom magam. Verseket írok, neki kezdtem egy könyvnek is. Ha egy aranyhal teljesíthetné három kívánságom, az első az lenne, hogy legyen családom, két gyerekkel. A második, hogy lelki segítőközpontban dolgozhassak, és előadásokat tarthassak a pozitív életszemléletről. A harmadik kívánságot pedig oda adnám annak, akinek szüksége van rá!" - mondja Szabolcs.


Rajztanfolyamra is jár, oktatói szerint rendkívül tehetséges, önmagáról készült képén egy bionikus kar is látható, amire nagyon vágyik. Egy alapítvány felajánlotta, hogy kifizeti neki a végtag teljes árát, ő azonban nem élt a lehetőséggel, azt mondta, inkább "gyűjt" rá!
Egészséges emberként szinte felfoghatatlan ez az életszeretet, ez az alázat, ez a bizonyítani akarás. De Szabolcs mellett még sokan élnek, akik testi korlátaik mellé olyan korlátlanul szárnyaló lelki muníciót kaptak, amivel méltán emelkedhetnek felül az "egészségesek" betegeskedő társadalmán. Például Hozleiter Fanny, Mosolyka, aki kisgyermekkora óta gerincvelői izomsorvadásban szenved, életrajzi könyve: Te döntesz címmel, tavaly jelent meg. De említhetem a világhírű Nick Vujicic-ot, az ausztrál születésű motivációs trénert, aki szintén karok és lábak nélkül él. Előadásain a fogyatékosságról, a reményről, a hitről beszél. Nős, kisfia 2013-ban született.

Hétköznapi hősök? Példaképek? Igen! Sokat tanulhatunk tőlük! Például azt, hogy az emberi elme lehetőségei határtalanok. És ha látszólag segítségre szorulnak, az csak a fizikai törvényszerűségekből adódik. De valójában ők segítenek rajtunk. Kollinger Szabolcs "életemszavai" című blogjában minden hozzá fordulóval "elbeszélget".
"Nem hiába kaptam egy ilyen testet, egy ilyen lélek mellé. Küzdelem, szeretet, boldogság. Megéri segíteni! - olvasható az oldalán. 
Köszönjük Szabolcs!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner