2015. március 17., kedd

NAGYTAKARÍTÁS BELÜLRŐL KIFELÉ HALADVA

Húsvét közeledtével szezonja van a takarításnak. Ám nagyanyáink nemcsak a lakást szabadították meg a téli hónapokban összegyűlt portól és kacattól, de ügyeltek a belső tisztogatásra is, a böjtölés évszázados hagyományával. Akinek manapság nincs erre ideje, annak nyújt könnyebb és üdítőbb lehetőséget a folyadékkal történő méregtelenítés.


Az egészséges emberi szervezet általában magától is megszabadul a káros anyagoktól, de attól függően, hogy mekkora mennyiségű méreganyag halmozódott fel, szükségünk van némi segítségre. Szakértők szerint a grapefruit,  brokkoli, és kelbimbó gyakori fogyasztása jó kezdet a méregtelenítéshez, mert minegyik anyagcsere serkentő hatású.
Egy másik tipp a természetgyógyászoktól, a szervezet "átöblögetése". Méregtelenítésen kívül is 1,5-2 liter folyadékot, de tisztítókúra idején 2,5-3 liter, főleg szénsavmentes ásványvíz, zöldséglevek, és gyógyteák fogyasztása javasolt.

Szervezetünk meghálálja, ha vértisztító teával kezdjük a napot, de ezt nem szabad egész évben inni, csak a "nagytakarítások" idején.  A legjobb tisztító teákból keveréket is készíthetünk: gyermekláncfűgyökér, kamilla, nyírfalevél, édesköménymag, hibiszkusz, citromfű, melyeket önállóan is megvásárolhatunk a gyógynövényboltokban, de akinek nincs ideje a keverék elkészítésére, az számtalan tisztító tea közül választhat, és a filteres helyett inkább a szálas, szűrést igénylő kiszerelést tegyük a kosarunkba.  Ha nem akarjuk "túlzásba" vinni a salaktalanítást, mert egyébként is figyelünk a táplálkozásunkra, akkor is érdemes napi 2-5dl csalánteát fogyasztani, mert a legjobb vesetisztító.
Aki úgy érzi, hogy kávé nélkül az egész napja el van rontva, az átmenetileg  igyon 1-2 csésze zöld teát, mivel a kávé vizet von el a szervezettől és ezt méregtelenítés idején tilos fogyasztani.
A gyógyteák szervezetre gyakorolt jótékony hatását a népi gyógyászatban már évszázadok óta tudják, és egy tea elkészítése még ebben a túlzsúfolt világban sem kerül napi néhány percnél több időbe.
Szóval, mielőtt neki fognánk a húsvéti ablakpucolásnak, és portalanításnak, kezdjük a nagytakarítást magunkkal!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner