2015. július 14., kedd

HURRÁ, NYARALUNK!!!

"Ez volt az utolsó, mára befejezted." - mondja ingerülten egy anya hat éves forma fiának, miközben a frissen kifizetett jégkrémet kezébe adja. "Nem lehet három fagyit enni egy nap!"- teszi hozzá, és felkapja a feleannyi idős, vélhetően kistesót, aki egy palacsintavéget tüntet el a szájában. A balatonaligai strand büféje zsúfolásig telt, még délután négy órakor is. Fürdés után pótolni kell az energiát, és a magyar ember számára a balaton parti nyaralás fogalmával szinte egybeforrt  a sajtos-tejfölös lángos, a kukorica, az (argentin) hekk és a palacsinta iránti áhitat. Hogy miért esszük ugyanazt immár 50 éve a magyar tenger partján, arról megoszlanak a vélemények. Nézetem szerint viszonylag még olcsó, azonnal vihető, gyorsan be lehet kapni, és laktató, meg szeretik a gyerekek.

Sok gyerek.
Az enyém nem. Egy 15 éves fiúval nyaralni több okból is praktikus. Nem kell már felpakolni a fél lakást, ha strandra akarunk menni, elég egy törölköző, egy frizbi, és egy kitömött pénztárca. Magamnak vizet, almát, kekszet viszek,  "csak a gyerek lakjon jól" felkiáltással, beállítom a napi "ebéd limitet", kb. háromezer forintra. Sok? Kevés? Nem tudom.
Az első csobbanás után menetrendszerint jön a kijelentő mondat: "Anya, éhes vagyok!" Száradás után irány a büfé. A mirelit csirkemell és hasáb már megvolt tegnap, javaslom válasszon mást. Egy pár sültkolbász, hasábbal, ketchuppal, és egy kóla 1.800,-Ft. Nézem az órát, 12 percen belül bekerült a szervezetbe. Sétálunk vissza a plázsra, útközben jégkrém, természetesen veszünk, de erről már én sem mondok le, és megteszem azt, amit otthon, év közben soha: iszom egy kólát is!! 
De nem a strand-gasztronómiáról akartam írni, sokkal inkább a nyaralás lényegéről:
mert az alig várt egy-két hétre készülve, mindenki bepakolja mindazt, amit fontosnak tart: könyvet, naptejet, gyógyszereket, karúszót, társasjátékokat és a bankkártyát.
 De, képesek vagyunk-e valóban elengedni magunkat?
 Otthon hagyni az otthoni gondokat, elengedni a szabályokat, és csak létezni, szabadon? Abban a tudatban, hogy ez most a pihenés, a regenerálódás, a töltődés ideje. Hiszen nem történik semmi, ha a gyerek jégkrémet ebédel és fagyit vacsorázik, és mi lángost falunk egy hétig. Egy nyaralás összekovácsolja a családot, és a közös együttlét csodája, hogy lesz majd mire emlékezni. Mert ne felejtsük el, a gyerekeknek kiváló a memóriájuk!
Felhőtlen, vidám nyaralást kívánok mindenkinek!!!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner
klubvezető