2015. július 2., csütörtök

LEG GODT! - JÁTSSZ JÓL!

Autista kamasz fiam, Gergő, mágikus vonzódása az építőjátékokhoz már 3 évesen megfigyelhető volt, akkor még apró fakockákkal, később a Duplo elemeivel barátkozott, és az első Lego járművekkel vált igazán fanatikussá.  
Amióta megtanult írni, a karácsonyi kívánságlistán 12 sorban szerepelnek, a legfrissebb katalógusból kimásolt újdonságok.
A napokban kérdeztem tőle, mit szeretne csinálni, ha felnő?
Azt mondta, játszani. Mivel?-kérdeztem vissza. "Például Lego-val."- felelte egyszerűen!



1932-ben Ole Kirk Christiansen, asztalosmester vállalkozása kezdetben fajátékokat gyártott, de hamarosan felvette a LEGO nevet, és 1947-től megindult a műanyag elemek gyártása. A játék - a világon elsőként - olyan szögletes építőelemeket gyártott, melyeknek tetején apró bütyök volt, így még a legkisebb gyerekek is össze tudták építeni. 1958-ban számos újítás után született meg az igazi Lego, és amit akkor legyártottak, az még ma is kompatibilis az új szériákkal!!
A Lego 1992 óta  van a magyar piacon, a Nyíregyházi Ipari Parkban pedig 2008 óta folyik a gyártás, és a legújabb beruházásokkal, nálunk készül majd a világ összes, Duplo játéka!! Figyelem: gyárlátogatásra lehet regisztrálni!!

Amiről ritkán hallani, hogy az építőkockákat régóta használják az oktatásban is. A cég 1980-ban létrehozta  a Lego Educational  Products Department-et, (Lego Oktatási Termékek), melyeknek feladata a játékok oktatási célra 
történő alkalmazása. Az elemekkel való munka fejlesztő hatással van a finom motorikus készségekre, a térbeli gondolkodásra, a koncentrációra és a logikára!

És hogy miért szeretjük még a Lego-t?
Mert a világ egyik legbiztonságosabb játéka: szigorú harapási, húzás-nyomás-törés-, és lépésteszteken kell megfelelnie.
Tegnap pedig arról olvastam, hogy a Lego komoly kutatásokba kezdett, mert a  gyártáshoz eddig felhasznált "műanyagot" környezetbarát anyaggal szeretné mielőbb helyettesíteni!!

Addig is LEG gOdt - JÁTSSZUNK JÓL, gyermekeinkkel együtt a nyaralás alatt is!!!

Pápai Ildikó

életvezetési tréner