2016. november 10., csütörtök

ÉRINTÉSTERÁPIA HALADÓKNAK

Aki átélte már a várandósság csodáját jól emlékszik, hogy kezét öntudatlanul is a pocakjára tette, simogatta még meg nem született gyermekét. Ez a kéz még hosszú évekig ölel, enni ad és vigasztal. Az a gyermek, akit szülei sokat érintettek, gyakran öleltek, ezt az érzést fogja keresni felnőtt életében is.

A bőr mint idegrendszer
Kutatások bizonyítják, hogy az érintés fizikai és lelki fejlődésünk egyik fontos tényezője, megtapasztalása már az anyaméhben elkezdődik, hiszen a magzat a hasfalon és magzatvízen keresztül is érzékeli a simogatást. A születéssel anya és gyermek szimbiózisa megszűnik, de a kisgyermek ösztönösen tudja, hogy az anyába "csimpaszkodással" minden baj megoldódik. "Az emberi bőr kihelyezett idegrendszer, ami megvéd bennünket a distressz ártalmaitól. Egy londoni szülészeten megfigyelték, hogy azok a koraszülött babák, akiket az inkubátorban puha, bolyhos gyapjúlepedőre fektettek, naponta 100-200 grammal többet gyarapodtak társaiknál.

Az ölelés igazi életelixír, felnőtt korunkra mégis egyre kevésbé merjük használni, és éveink múlásával ez a "kommunikációs csatorna" beszűkül. Az érintés szóra a google masszázs, mozgás-és párterápiák sokaságát hozza fel, amelyek segítségével "újratanulhatjuk" ősi, velünk született képességünket. 

Egy harmincas, rendkívül csinos, érzékeny lány párkapcsolati zűrökkel keresett meg a közelmúltban. Elmondta, hogy párja  - az első néhány hónapot leszámítva - kerüli a testi kontaktust. Együtt élnek, számtalan közös programjuk van, de amint kettesben maradnak, a fiú nem viszonozza a közeledését. Az intimitástól való félelemnek több oka is lehet, de legmélyebb gyökerei, a családi mintákban, az érzelmi intelligenciában és az egyéni "szeretetnyelvben" keresendők. 
Gary Chapman, Öt szeretetnyelv című könyvében írja, hogy mindenkinek megvan az elsődleges szeretetnyelve, amit neveltetése során leginkább tapasztalt. Ezek az elismerő szavak, a minőségi idő, az ajándékozás, a szívességek vagy a testi érintés, az ölelés.

Ne csodálkozzunk tehát, ha párunk erőltetett mosollyal nézi a bajnokok ligájára szóló, születésnapi VIP jegyeket, talán a szíve mélyén inkább egy összebújós hétvégére számított. Az sem meglepő, ha kiskamaszunk naponta megkérdezi: -Anya, birkózunk? -hiszen számára ez a szeretetkifejezés egy formája.
Virginia Satir, amerikai pszichológus szerint napi négy ölelés kell a túléléshez, nyolc a szinten tartáshoz, és tizenkettő a gyarapodáshoz. Gondoljuk csak végig, hogy aktuális "érintésmérlegünk" szerint épp csak vegetálunk-e vagy néhány öleléssel mi is teszünk-e saját, és szeretteink testi-lelki gyarapodásáért?
Mert ölelni ér!!!!

Forrás: Dr. Bagdy Emőke: Utak önmagunkhoz, Gary Chapman: Öt szeretetnyelv

Pápai Ildikó
életvezetési tréner