2017. február 1., szerda

NE MARADJ LE AZ ÉLETEDRŐL - ÍRJ BAKANCSLISTÁT!

A "bakancslista" kifejezést nem hallottam azelőtt, hogy láttam 2007-ben a vígjátékot, melyben két színészóriás, Jack Nicholson és Morgan Freeman, életük végéhez közeledő öreg urakként,  úgy döntenek, belemennek még néhány olyan őrültségbe, ami a melós évekből kimaradt. És mikor, ha nem most?

NE LEGYEN "FELADATSZAGÚ"
Az esztendő elején járunk, és gondolatban már tervezgetjük, mit szeretnénk elvégezni, megismerni, megélni idén, legyen az bármi, amitől szabadabbnak, boldogabbnak érezhetjük magunkat. Az asztrológiai elemzések szerint a kakas éve támogatni fogja a megszokottól eltérő, akár meghökkentő gondolatok, ötletek valóra válását. Nem kell tehát megvárnunk egy kerek születésnapunkat, hogy hozzáfogjunk a lista megírásához, egyszerűen kezdjük leírni, ami eszünkbe jut. 

Fontos, hogy ne legyenek benne "kötelező" feladatok, és bármikor felül lehessen írni! Felejtsd el azt a téves hiedelmet,hogy "amit igazán szeretnél, azt úgysem tudod valóra váltani, mert mindenhez pénz kell"! Igen, az életben majdnem mindenhez pénz kell, de a valódi örömérzést nyújtó dolgokhoz, mint a baráti, családi együttlétek vagy egy kis magányos "énidő", nem kell mélyen a pénztárcádba nyúlni.

KÍVÁNSÁGLISTA KÜLÖNBÖZŐ ÉLETTERÜLETEKRE
Amikor azon tűnődtem,  hogy kezdeném a saját listámat, hosszú percekig ültem mozdulatlanul, szinte semmi nem jutott eszembe, ettől kissé megijedtem. Hová tűntek a vágyaim? - kérdeztem magamtól, hiszen minden nap felbukkan egy régi-új vágy a gondolatok palettáján. Akkor hívtam segítségül, amit a coaching módszertanában tanultam, hogy egyes életterületekre is lehet "megvalósíthatósági listát" készíteni, sőt tovább megyek, írhatunk szezonális célokat is! Mennyivel kellemesebb úgy készülni a komor-hideg télre, hogy eltervezzük, megtanulunk síelni, elmegyünk szánkózni, korizni, forralt borozni vagy egész hétvégén filmeket nézünk, neadjisten, olvasunk pizsamában. (ezt ajánlatos előre egyeztetni családtagjainkkal is, ne érje őket váratlanul) A nyári listákkal könnyebb dolgunk van, mert az évszak ontja magából a programokat.

Láttam a neten nagyon aranyos anya-lánya listákat, amelyekben a közös fodrászkodástól a manikűrig, a vásárláson túl a közös sütésig és függönyvarráson át, megannyi csajos ötlet megjelent.
Természetesen apa-fiú listáknak is van létjogosultságuk, például közös meccsnézéssel, random autózással egy meglepetés állomásig, sátorozás, és EGY TELJES NAP ELEKTRONIKUS KÜTYÜK NÉLKÜL!!!

És a kívánságlistáknak se vége, se hossza, csak a fantáziánkon múlik, mivel töltjük meg. Ha nálad is épp rövidzárlat lépett fel, és megállt a toll a kezedben, akkor íme még néhány ötlet:
1.Kultúra lista - milyen színdarabot, koncertet, kiállítást szeretnék látni a közeljövőben?
2.Egészséglista - milyen szűrővizsgálatokra megyek el, és hogyan változtatok az életmódomon, táplálkozás-mozgás-pihenés triászban?
3.Kikkel szeretnék találkozni? -osztálytársak, barátok, kollégák, rokonok,  akiket évek óta nem láttam..
4. Új dolgokat elsajátítani: megtanulni gitározni, jógázni, rendesen angolul esetleg olaszul, örömmel főzni..
4. Élmények, amelyeket mindenképp át szeretnék élni: otthon lenni 48 órát egyedül, ejtőernyőzés, tandemugrás,  vadvízi evezés, mandalafestés, eljutni egy eddig ismeretlen vidékre...

Létezik a mondás: "Amit ki tudok gondolni, azt meg is tudom valósítani! Csavarjunk egyet rajta:
"Amit leírok a bakancslistámra, azt előbb-utóbb ki fogom pipálni!"
És ha most engem kérdezel, mi az az öt dolog, amit mindenképp szeretnék még látni, átélni, érezni, íme:
1.Visszamenni Rómába
2.Visszamenni Párizsba
3.Visszamenni Londonba
4.Visszamenni Szentbékkállára
5. Delfinekkel úszni
A TE listád hogy kezdődik?

Pápai Ildikó
életvezetési tréner