2017. április 26., szerda

HÚSMENTES HÉTFŐ - EZÉRT EGYÉL KEVESEBB HÚST!!

Családunk férfitagjai szerint a Húsvét a legjobb ünnep, mert a finom, zamatos, igazi sonka, a tojás, a torma, a retek és az újhagyma "kombónak" egyszerűen nem lehet ellenállni.
De miért kerül a sonka még ünnep után is az asztalra? Mert szeretjük, és a Statisztikai Hivatal adatai szerint 2016-ban másfélszer többet költöttünk sonkára és egyéb húsfélékre ebben az időszakban. (az idei adat még nem állt össze)
De nemcsak mi, magyarok szeretjük a húst.
A világ hústermelése közel kétszer annyival nőtt az elmúlt 50 évben, mint a Föld népessége! Ha ez a trend folytatódik, 2050-re a világ haszonállat-állománya meghaladhatja a 100 milliárdot! - ez több mint tízszerese az akkorra várt emberi populációnak!

MI KÖZE A HÚSNAK A GLOBÁLIS FELMELEGEDÉSHEZ?
Egy ember, egy év, heti egy nap hús nélkül - máris 100 kg-mal kevesebb a szén-dioxid a légkörben. Ennyit 52 fiatal fa képes megkötni egy év alatt, a fa fajtájától, élőhelyétől függően.
Ha csak 10 éven át, heti egy napunk húsmentes, már 1 tonnával kevesebb szén-dioxiddal terheljük a környezetünket!

NE HIDD HOGY RAJTAD NEM MÚLIK!!!
A világ növekvő hús-tojás- és tejtermelése közvetlen hatással van a Föld éghajlatának felmelegedésére. A világ üvegház-kibocsátásának közel 18%-áért az állattartás felelős. 
HA HISZED, HA NEM:
1kg marhahús előállítása során 27 kg szén-dioxid kerül a légkörbe, és a gazdálkodás helyszínétől függően 
13000-66000 liter vizet is igényelhet, a takarmány megtermelésétől az állat tartásán és feldolgozásán át, mire az asztalunkra kerül.
A nagyüzemi baromfitartás mellékterméke az ammónia, ami köztudottan mérgező, és jelentősen hozzájárul a savas esők kialakulásához.

AZ "EGYBOLYGÓS" ÉLET MEGŐRZÉSE
W. Rees, amerikai kutató, az "ökolábnyom" fogalmának bevezetője szerint  a húsfogyasztás mérséklése a leghatékonyabb lépés ahhoz, hogy csökkentsük egy város, egy ország környezetszennyezését, és megőrizzük az "egybolygós" életet.
KEZDJÜK EL!
Legyünk egy napra vegetáriánusok! Több zöldség és gyümölcs, nagyobb a szervezet rost,-vitamin, és ásványianyag-tartalma, mindez pedig jótékonyan hat a szív-és érrendszer egészségére.
Táplálkozási szakemberek szerint  egy felnőtt ember kiegyensúlyozott táplálkozásában azonban szükség van a jó minőségű húsfélék fogyasztására is, de ne a fehérje uralja az étrendünket. A húsfélék, halak, tejtermékek, olajos magvak és száraz hüvelyesek összes aránya ne haladja meg a 25 %-ot a napi étrendben. Ezt dédanyáink, nagyanyáink még tudták, mert hetente egyszer, sőt vidéken akár háromszor is, húsmentesen főztek!


A lényeg pedig ismét a változatosság, hiszen a húsféléket ma már jobbnál-jobb húspótló készítményekkel lehet kiváltani, és van élet a paprikás krumplin túl is, csak keressünk rá az interneten! És még egy jó hír: jön a nyár, lesz miből választani!!
www.husmenteshetfo.hu
www.mindmegette.hu
www.receptneked.hu
www.eletmodszer.hu
www.noiportal.hu

Pápai Ildikó
életvezetési tréner