2017. április 14., péntek

PIROS TOJÁS, LOCSOLKODÁS, ...DE MIT ÜZEN A HÚSVÉT?

Talán hatodikos lehettem, amikor először festettem céltudatosan, kizárólag piros tojást, a hetedik cés Zsoltinak. Reméltem ugyanis, hogy lakótelepi körútja során hozzánk is becsenget, és akkor oda adhatom neki azt a tejcsokit, amin a Gyulai vár képe látható, és persze egy kis aprópénzt is, mert nagyi mondta, hogy igazából ennek örülne a legjobban.

Nem voltunk vallásosak, nem jártunk templomba, és a negyven napos böjtöt sem tartottuk, mert akkor más volt a "rendszer". Drága nagyanyám mesélte, hogy gyerekkorában negyven napig csak tészta és főzelék került az asztalra,  nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékeztek, mindenki a templomba ment.
 Nagyszombat, a húsvét első napja, Krisztus feltámadásának ünnepe, a hívők számára. Vidéken az emberek sonkával, tojással, kaláccsal teli kosarakkal indultak a templomba ezen a napon, hogy ételeiket felszenteltessék, és húsvét vasárnap a családdal elfogyaszthassák.

A hétfői locsolkodás eredete pedig a régi időkbe nyúlik vissza, üzenete a kereszténységben a víz megtisztító, megújító, és termékenységvarázsló erejében gyökerezik. Vidéken még akad néhány hely, ahol él a hagyomány, például a világörökség részét képező Hollókőn, ahol az eladósorba érő, meseszép népviseletbe öltözött lányokat hideg, kútvízzel, vödörből locsolják a legények! 

 Ebben az ékszerdoboznak számító, élő múzeumfaluban minden húsvétkor színes, folklór programokkal várják a látogatókat, idén április 15-17. között.  www.holloko.hu

Elődeink jól tudták, hogy miként a természetben, úgy az ő életükben is változást hoz a tavasz. Ösztönös tehetséggel képesek voltak együtt élni ezzel a változással, minden napnak megtalálták a feladatát, az értelmét. Ha gyermek érkezett a családba, az élet legnagyobb ajándékának tartották, akár az első volt, akár a negyedik a sorban.

A civilizált ember számára ez az ünnep is sok változáson ment át, és eltolódott a "nagybevásárlások", a wellness hétvégék irányába. Eltávolodtunk a hagyományainktól, az ösztöneinktől, ritkán nézünk befelé, nem adunk időt magunknak a lecsendesedésre. Pedig csak figyelni kellene a természetet, mert fittyet hányva a jeges szélre, rügyet fakaszt, virágba borít, szeszélyes időjárással provokál bennünket: itt az ideje az újjászületésnek, életet adni egy vágynak, célnak, kapcsolatnak, belevágni abba, amit a komor, téli hónapokban csak halogattunk!!
És ahogy Böjte Csaba, ferences rendi szerzetes mondja:
"Az az ember aki képes újrakezdeni, talpra állni, hinni, az már Húsvét titkának a részese."


Nagyon szép Húsvétot, vidám családi együttlétet
kívánok
Pápai Ildikó
életvezetési tréner