2017. október 18., szerda

A KIÉGÉS SZINDRÓMA NYOMÁBAN

Három barátnőmmel beszélgettem hétvégén munkáról, családról, az idő múlásáról, és egyikük meglepően frappánsan fogalmazott: "Amikor kinézek az ablakon azt látom,hogy megint egy új évszak köszöntött ránk, és én nem tudom élvezni, mert még a szabadidőmben is dolgozom."
Ami magyarázatra szorul annyi, hogy Szonjának két kicsi gyermeke van, és home office rendszerben végzi a munkáját, így tartja a kapcsolatot a cégével. A látszólag rugalmasnak tűnő munkavégzés ellenére is úgy érzi, túl sok teher van a vállán, és valójában már nem érzi azt a lelkesedést, mint néhány évvel ezelőtt.

Ha Te is rosszkedvűen indulsz el dolgozni vagy közömbös vagy a feladataid iránt, esetleg elvesztetted a motivációdat, akkor elképzelhető, hogy  a kiégés (burnout) szindróma telepedett Rád!
De mi is az a burnout?
A jelenség már régóta létezik, de kutatása csak néhány évtizedre tekint vissza. A jelenség fogalmát Herbert J. Freudenberger német-amerikai pszichoanalitikus alkotta meg 1974-ben, miután egészségügyi dolgozóknál, tanároknál is komoly testi, érzelmi és szellemi kimerülést figyelt meg. A kimerülést pedig kedvetlenség, levertség, cinizmus és reménytelenség követte a vizsgált személyeknél.


Miért égünk ki?
A kutatások több magyarázatot is találtak a jelenségre, pl:
a támogató közösségek (családi, baráti) átalakulása, a munkahelyi szervezetek nem megfelelő működése, amikor a cég elvárásai nem egyeznek az egyéni képességekkel, ez túlterheltséget, folyamatos stresszt és motiválatlanságot  okoz, de ide sorolható az elismerés hiánya is!
Kiket érint?
Ma már szinte mindenkit, foglalkozástól, kortól, nemtől függetlenül. Egy több évtizede praktizáló orvost éppúgy, mint egy pályája elején járó, de biztos jövőképpel nem rendelkező egyetemistát, de akár a terhei alatt görnyedő vállalkozót is.
Tünetei lehetnek:
1.érzelmi kimerülés
2.elszemélytelenedés, közömbösség
3.teljesítmény csökkenés, pszichoszomatikus tünetek, depresszió
Hogy mennyire komolyan kell venni a tünetegyüttest, azt jól példázza, hogy Németországban a kiégést hivatalosan is betegségként ismerték el a közelmúltban!


Mit tehetünk ellene?
1. Találjunk minden napra valami apró motivációt!
2. Figyeljünk a velünk együtt dolgozókra, a jó munkahelyi kapcsolat támogató és inspiráló tud lenni!
3.Tanuljunk meg nemet mondani, nem feltétlenül attól leszünk sikeresek, ha minden munkát elvállalunk!
4.Érvényesítsük érdekeinket asszertíven (meggyőzően)!
5.Hagyjunk időt a személyes feltöltődésre, ha lehet szabadidőnkben már ne dolgozzunk! A "kikapcsolódás" is legyen a heti rutin része!


A manapság sokat hallott mindfulness (tudatos jelenlét) technikák, a meditáció, a rendszeres testmozgás segít kiszakadni a mókuskerékből és a fizikai erőnlétet is javítja, de a minőségi idő eltöltése a családdal, barátokkal is sokat segíthet a kiégés megelőzésében!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com


Forrás:
Thomas M.H.Bergner: Burnout-a Kiégés megelőzése 12 lépésben