2018. április 12., csütörtök

MOZOGNÁL? ÍME NÉHÁNY MOTIVÁLÓ JÓ TANÁCS!

Ha már becsomagoltad a cuccodat, de még nem indultál el edzeni, akkor extra motivációnak itt az áprilisi meleg, és néhány jó tanács, milyen edzéstípust és időpontot válassz, hogy elérd a céljaid.

 Szinte mindannyian zsonglőrködünk az idővel, nehéz beiktatni a napirendbe a mozgásra szánt órákat, ebben segít nekünk Szilágyi Mónika személyi edző, preventív gerinctréner.

-Mindenkinek más a bioritmusa, az ún. cirkadián ritmus, ez a napi ébrenlét és alvás ciklusa, ami teljesen egyéni, ez szabályozza a mentális, fizikai és viselkedésbeli változásokat a nap 24 órájában. A "belső óránk" szerencsére segít eldönteni, hogy mikor a  legalkalmasabb edzeni,  mert akkor érezzük jobban magunkat sportolás közben, és akkor vagyunk a legmotiváltabbak.
Ha inkább reggeli "pacsirta" vagy..akkor délelőtt eddz! A kutatások szerint, akik reggel edzenek, könnyebben tartják jó szokásaikat, ügyesebben gazdálkodnak az idejükkel, energikusabbak a nap további részében. Ha reggel edzel, biztos lehetsz benne, hogy a tested kap egy extra adag ébresztőt, az izmaid felébrednek, a testhőmérsékleted megemelkedik. Nagyon fontos: éhgyomorral nem lehet edzeni, legalább fél-1 órával mozgás előtt egyél egy banánt vagy egy alacsony zsírtartalmú joghurtot.
Ha éjjeli bagoly vagy.., akkor a délutáni és esti órákban tudsz hatékonyan edzeni, és ezzel le is tudod vezetni a napi stresszt. Ilyenkor azonban figyelned kell, mit eszel a nap folyamán, mert fenn kell tartanod az energiaszinted ahhoz, hogy hatékonyan tudj mozogni. Úgy érdemes alakítani az étkezéseket, hogy megfelelő arányban tartalmazzanak fehérjéket, zsírokat, szénhidrátokat.
Bármilyen okból mozogsz, fogyni szeretnél, stresszt levezetni, egészségesebben élni, a fontos az, hogy következetes légy! A szervezeted megszokja a rendszeres edzési időpontot, ahhoz igazítja a bioritmusod. 
Bármelyik időpont jobb a semminél!


És néhány edzésforma, amit 2018-ban is szeretni fogunk:
Saját testsúlyos edzés: ami azért népszerű, mert ehhez nincs szükség arra, hogy elutazz az edzőteremig, bárhol végezheted, akár otthon is. Ha nem tudod, hogyan fogj hozzá, akkor a YouTube-on vagy a számtalan fitnesz alkalmazás egyikében rengeteg ilyen vidót találsz.


Ami soha nem megy ki a divatból, az a személyi edzés. Ha végképp tanácstalan vagy, akkor egy jól felkészült edző  egyéni állapotfelmérést, statikus tartáselemzést, mozgásteszteket végez, amely alapján rád szabott edzéstervet tud összeállítani számodra, így sokkal hamarabb éred el a kitűzött célodat.


Új őrület a csoportos mozgást kedvelőknek: a piloxing!
Ha nőies, mégis dinamikus edzésre vágysz, ami a Pilates, a box és a tánc legjobb elemeit vegyíti, akkor ezt neked találták ki.

Az Ausztriából érkező friss trend a Kanga-tréning, kimondottan kisgyermekes anyáknak kialakított edzésprogram. Tökéletes megoldás, ha mozogni szeretnél, de nincs kire hagynod a kicsit. Az edzés megerősíti a terhesség és szülés alatt meggyengült izmokat (has-,hát-, gátizmok) illetve segít leküzdeni és megelőzni a szülés utáni depressziót. Az "eszköz", a bébihordozó, amit ingyenesen lehet használni az edzéseken. 

A jelen és a jövő új, preventív szemléletű mozgásprogramja: az NMPT!
 A mozaikszó jelentése: természetes mozgásminta tréning. Egy hiánypótló mozgásforma, amely precíz, pontos kivitelezésével megelőzhetők a gerinc-és izületi problémák nagy része (porckorongsérv, kopások, váll-és csípőfájdalmak, stb.)
A módszer kidolgozója Bene Máté, gyógytornász-fizioterapeuta, porckorongsérv specialista.
Ez nem csupán gerinctorna, vagy egy szokványos edzés, ez egy preventív mozgásrendszer, amelyet kellő gyakorlás után hatékonyan tud bárki alkalmazni, beépítve bármilyen sporttevékenységbe is.
Az NMPT kulcs a sok ember életét megkeserítő gerincbántalmak elkerüléséhez!
Részletesebb bemutatására egy későbbi cikkben visszatérünk!


Pápai Ildikó
életvezetési tréner