2018. április 24., kedd

TÖBB SZEREP - TÖBB STRESSZ? IGEN!

"A 21. század egyik leggyakoribb kórképe a stressz!"-olvasom egy magazinban, és hogy egyik leggyakoribb szavunk is, azt már én gondolom, hiszen mindannyian szorongunk, tartunk valamitől. "Ne stresszelj!"-mondjuk már köszönés helyett otthon, a munkahelyünkön, és a tükör előtt, ha úgy érezzük valahogy meg kell nyugtatnunk magunkat!


Több szerep-több stressz
Szüntelen megfelelési kényszer, túlvállalás, túlzott érzelmi bevonódás a körülöttünk zajló folyamatokba, ezek a mai nő életének jellemzői. Dolgozunk a munkahelyünkön, majd hazamegyünk, hogy otthon is folytassuk, mindezt örökmosollyal az arcunkon, mert ha ingerültek vagyunk, imádott családunk nem érti, "már megint miért húztuk fel magunkat", hiszen ők nem csináltak semmit!
De mi is a stressz?
A szervezetben fellépő élettani állapot, egy válaszreakció, amit egy környezeti hatás, a stresszor idéz elő átmenetileg, de akár hosszútávon is.
 (pl. családi konfliktusok, munkahelyi problémák, anyagi gondok, idős szülők gondozása, betegség vagy ezek kombinációja.)
Mi NŐK, pedig jóval mélyebben vonódunk be érzelmileg egy negatív helyzetbe, sokkal többet és tovább rágódunk, így a szervezetünk lassan, de biztosan kimerül, és vészjeleket ad!!


Mik lehetnek ezek a jelek?
Legtipikusabbak az alvászavar, hangulatingadozás, emésztőszervi problémák, ugyanis létezik egy úgynevezett agy-bél tengely, amikor nagyobb idegi megterhelés esetén az agy vészjeleket ad le a test minden részébe, ezek az impulzusok a bélrendszerbe jutva a beleket tartalék üzemmódba kényszerítik, szorulás, hasmenés, rosszabb esetben fekély alakulhat ki. A magyar nyelv tökéletesen fejezi ki ezt az állapotot, amikor azt mondjuk: "gyomoridegem" van!

"A stressz az élet sava-borsa"
mondta Selye János, a stresszelmélet megalkotója, aki megkülönböztetett pozitív stresszt, ami kötődhet egy örömteli eseményhez, és leírja a rossz, testi betegségeket generáló distressz fogalmát is, 1964-ben megjelent Életünk és a stressz című könyvében.
Érdekes tény, hogy az evolúció során a testi reakcióink semmit nem változtak az őskor óta, amikor a kardfogú tigris elől menekültünk, testünk ugyanazokat a válaszreakciókat produkálta, mint manapság, amikor főnökünk belép  az irodába vagy telefonál az anyósunk. Ilyenkor fokozott az izomfeszülés, a szívdobogás, szaporább a légzés, vérnyomás emelkedés lép fel, de ha a kiváltó tényező elhárul, szervezetünk visszatér a normális működéshez.


Hogyan oldjuk?
Ma már számtalan stresszoldó technika létezik, pl. a szakemberek által vezetett  autogén tréning, mert ebben az alvás határán lévő relaxált állapotban  elménk befolyásolni képes testünk önregulációs rendszerét, amely a keringést, szívritmust és légzést is kontrollálja. Relaxálni, meditálni azonban otthon is lehet, és többféle, letölthető technikát találunk interneten.  A meditációnak rövid távon pszichés előnyei vannak, de  hosszú távon szomatikus hatásai is megmutatkoznak. Lényeges szempont, hogy találjuk meg napi-heti rendünkben a meditáció idejét, legyen legalább öt percünk naponta, amikor lehunyjuk a szemünket, és csak a belső "gyermekünkre" figyelünk, ilyenkor teljesen ki tudunk kapcsolódni a környezetünkből!! 
Meditációs technikákat itt találunk:
meditalj.hu
relaxacio.hu

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com