2018. június 1., péntek

ELENGEDÉS....KINEK NEHEZEBB?

Tíz éves volt a gyerekem, amikor először táborozni vitték. Vitték, mert menni nem akart, de én és az apja úgy éreztük, elérkezett az idő, hogy megtapasztalja, milyen a komfortzónáján túl? Milyen ebben az új helyzetben, a közösség részeként létezni, alkalmazkodni, és természetesen élvezni mindazt a jót, amit kizárólag az ő szórakoztatásukra állított össze a rutinos, táboroztató tanárok csodacsapata!


Próbatétel mindenkinek
Az mondják, ne csináljunk drámát az elengedésből, mert az élet része, és idejében érdemes elkezdeni, a fokozatosság elve mentén. De mégis hogyan? Magától értetődik, hogy egy-két napra, egy-egy hétvégére kölcsönadjuk őket a nagyszülőknek, de még akkor is forródróton lógunk, mert a nagyiéknak is jó volna betartania egy-két "szabályt", bár a nyugalmunk érdekében erről az igényünkről gyorsan lemondunk. Kisiskolás korban a táborozás az első alkalom, amikor a gyerekek kikerülnek a szülők védő szárnyai alól, és az új helyzetben megtanulnak önálló döntéseket hozni, és eddig nem ismert helyzeteket, konfliktusokat egyedül megoldani.


Segít az önállóság kialakulásában
Ezek az új élmények formálják a személyiségüket, támogatják  megküzdési stratégiáikat, és olyan életre szóló élményekkel látják el őket, melyekre felnőtt életükben is szívesen gondolnak vissza. De, mit csinálunk közben mi, magunkra maradt anyák és apák? Ha kicsiben is, de megérezzük, mit is jelent majd az "üresfészek" szindróma, és a hirtelen ránk szakadt szabadidőnkkel alig tudunk mit kezdeni. Legalább is nálunk az első, gyermek nélküli napon egymást hívogattuk, majd alig vártuk, az este nyolc órát, hogy kivallassuk, mit csinált nélkülünk? Vacsoráig minden rendben volt, mesélte később Erika néni, de utána Gergő közölte,  ő most hazamegy, mert otthon szeret aludni. Néhány érzelmi bukfenc után azonban mára, rutinos táborozókká váltunk.


Táborozáson túl saját élet
Kezdetben a táborozás, később a külföldi nyelvtanulás, felsőfokú tanulmányok egy másik városban, hovatovább országban, és az elengedésből megszületik a leválás. Pszichológusok mondják, hogy erre az érzelmi sokkra már érdemes időben készülni.  Ne csak addig "tervezzük" az életünket, amíg a gyerekünk kicsi, iskolába jár és velünk lakik! Tudatos életvezetéssel keressük azokat a területeket, amelyeket a felszabadult időnkkel, energiánkkal újra felfedezhetünk. Tanuljunk, sportoljunk, kezdjünk új hobbit, építsünk, ápoljunk örömteli kapcsolatokat! Hiszen nemcsak szülők vagyunk, hanem nők, férfiak, fejlődésre vágyó emberek, akiknek még bőven akad feladatuk saját magukkal!!


Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com