2015. március 26., csütörtök

SONKA, TOJÁS, LOCSOLKODÁS

Lányok! Emlékeztek még, amikor kisiskolásként  alig vártuk, hogy Pisti a 6.c-ből, becsengessen, és mi átadhassuk a pirosra festett és felmatricázott tojásunkat. A levendula kölni végig csorgott a halántékunkon, de mi boldogok voltunk.
Pisti is, ha a tojás mellé némi zsebpénzt is csúsztatott drága nagymamám.
A húsvéti ünnepkör a farsang utáni 40 napos nagyböjttel kezdődik, aminek végén, nagypénteken Jézus kereszthalálára emlékezünk. Nagyszombaton az emberek sonkával, tojással, tormával teli kosarakkal indultak a templomba, hogy az ételek felszentelése után, húsvétvasárnap elfogyaszthassák azokat.  A magyar lakta területeken a húsvéthétfő volt a locsolkodás napja. A szokás alapja a víz megtisztító és megújító erejében gyökerezik. Vidéken a mai napig is, hideg vízzel öntik nyakon, a helyi népviseletbe öltözött lányokat.


Az elmúlt évtizedekben a húsvéti szokások a városi ember számára kissé megfakultak. Ilyenkor a családok inkább kirándulnak, wellness hétvégére utaznak. A hagyományőrző programok azonban igyekeznek a szokásokat feleleveníteni, ilyen rendezvény lesz  a Budavári Húsvéti Sokadalom, április 5-6-án. Kézműves, népművészeti és gasztronómiai vásár, mesterség bemutatók, hungarikumok, borterasz, és hazai művészek fellépésével gazdag program várja a családokat.
IV. Budavári Húsvéti Sokadalom 2015. április 5-6.

Pápai Ildikó
életvezetési tréner