2015. március 5., csütörtök

Tavaszi metamorfózis

Ildicoaching

Már a múlt héten is éreztem, de ma reggel biztos voltam benne, hogy a tavasz szép csendesen beosont a kertek alatt. A levegőnek illata van, a madarak egyre hangosabban csivitelik, itt a kikelet.
Hosszú évek óta tapasztalom, hogy miként a természet csodálatos, állandó megújulásában, úgy a mi életünkben is mindennek megvan az ideje.
Ahogyan a fák, a virágok, úgy mi is megérezzük, mikor van szükségünk (át)változásra. Tavasszal még az időjárás is támogat minket abban, hogy megnyissuk érzékeinket, és testi-szellemi szinten is átlépjünk egy másik dimenzióba.
A szervezet szintű, és a tőle elválaszthatatlan lelki megtisztulás legpraktikusabb módja a böjt. A szokás egy idős az emberiséggel, és célja mindig is a szervezet tisztítása, öngyógyítása, megfiatalítása volt. A népszokásokban a tél végére eső böjti időszak régi magyar neve "Böjtelő" - tél hava, február és "Böjtmás" - kikelet hava, március. A húsvéti nagyböjt hamvazószerdától tartott húsvét vasárnapjáig, amely keresztény felfogás szerint a "bűnbánás" ideje is.
És ezzel kimondtam a varázsszót:
mert elsősorban nem a testi méregtelenítésre gondolok, bár annak is számos, áldásos hatása van, és mindenki talál magának "testére szabott" kúrákat. Én ezúttal a lelki méregtelenítésről beszélnék, hiszen ez az időszak nemcsak a hús, az édesség, és egyéb káros anyagokról való lemondásról kellene, hogy szóljon.



Nemcsak a szervezetünk túlterhelt, de a gondolatvilágunk is. Figyelmünk töredezett, kevés idő jut magunkra, egymásra. Talán érdemes volna a böjt fogalmát kiterjeszteni a "rossz" szokásainkra is, és tarthatnánk például virtuális,-vásárlási, de akár szóböjtöt is.
Tarthatnánk befelé figyelős napokat, amikor hallgatunk az érzéseinkre, és meg tudjuk fogalmazni magunknak valódi igényeinket, és azt is, hogy életünk melyik területén szeretnénk változást elérni.
A böjt során - ahogy a népszokás említi - elemelkedünk az anyagi világtól és közelebb kerülünk Istenhez. Őseink tudták, hogy fontos a lelket is megtisztítani, és ha ez a testtel együtt történik, akkor új ember születik. Kis böjt, nagy böjt, három vagy több napos, nem ez a fontos. Használjuk ki a tavaszt, gondolkodjunk el azon, hol kell fejlődnünk, mi hozhatna még több örömet az életünkbe? A változásra minden életkorban képesek vagyunk!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner
klubvezető