2015. április 7., kedd

AZ EMBERSZERETET VILÁGNAPJA - ÁPRILIS 8.

Bevallom, hivatalosan most hallok róla először, és bár az alapítók eredete nem tisztázott, fejet hajtok zseniális kezdeményezésük előtt.  
"Emberszeretet"..egy szépen, határozottan csengő szó, ami mindenkinek mást jelent. Mint ahogyan a 'szeretet' szó is annyi jelentést takar, ahány helyről jövünk.



Nekem például az a pénztáros hölgy jut eszembe, aki minden egyes alkalommal, amikor hozzá sorolok a szupermarketben, mosolyogva megkérdezi, hogy vagyok, és hol van a "nagyfiam", mert általában együtt megyünk vásárolni. És eszembe jut egy osztrák rendőr, aki néhány napja  - szezonvégi síelésre igyekezvén hófúvásba rekedtünk - megállt az elakadt autónk mellett, mosolyogva kérdezte miben segíthet, majd kivette a két, felnőtt férfi kezéből a hóláncot, szakavatott mozdulatokkal felöltöztette a gumikat, és elkísért minket a célállomásig. És eszembe jut 82 éves anyukám, aki - nemcsak húsvétra - , de minden ünnepekre annyi bejglit süt, ahány gyerek, unoka és dédunoka van a családban!   
Kevés a felület, a felsorolásra. 
Ha csak a szó szinonimáit vesszük sorra: elfogadás, önzetlenség, alázat, segítőkészség, tolerancia, gondoskodás, neked ki jut eszedbe?
A világnap üzenete természetesen nem az, hogy ezen a napon pótoljuk be mindazt, amit az év többi napján elfelejtünk megtenni embertársainkért, de ha ezen napon többet mosolygunk egymásra, már azzal is adtunk valamit a másiknak.
A Budapesti Önkéntes Centrum pedig  úgy próbálja felhívni az utca emberének figyelmét a világnapra, hogy megkérdezi, neki mit jelent az "emberszeretet"? A válaszokat felteszik a világhálóra, és a jövő nemzedéke számára pedig fát ültet a Gödör Klub parkjába. A világnapot pedig egy nagy, közös énekléssel zárják 17 órakor ugyanitt, ahová minden kedves, emberszerető, daloló kedvű honfitársunkat várják!
Te is jössz?

Pápai Ildikó
életvezetési tréner