2015. április 1., szerda

TAVASZI FÁRADTSÁG - MIT TEHETÜNK ELLENE?

A jeges szélre fittyet hányva, egyre másra pattannak ki a rügyek, virágba borul a tulipánfa, és ragyog az aranyeső. Ébred a természet, és színeivel igyekszik feltölteni minket energiával.
Jobban mondva csak töltene, mert napok óta alig térek magamhoz reggel, és még kedvenc kávém után is délig ásítozom. De a közvetlen környezetem is aluszékonysággal, lehangoltsággal küzd, 15 éves fiam délután ötkor elbóbiskol a kocsiban. A tünetegyüttes neve: tavaszi fáradtság, de szerencsére csak átmeneti jelenség, szervezetünk normális reakciója, hiszen a téli "üzemmódból" épp ezekben a hetekben vált át, tavaszira.

A fáradtságérzetet elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok, mégpedig az "alvási hormon", a melatonin, és a "boldogsághormon", a szerotonin szintjének szezonális ingadozása okozza. Télen kevesebb fényhez jut a szervezetünk, megnő a melatonin képződés, vagyis az alvásigény. A szerotonin képződést a tavaszi napsütés ugyan fokozza, de a téli szürkeség után csak lassan pótlódik vissza. Ez okoz zavart az  alvás-ébrenlét ritmusában, és ez a felelős az örömtelenség és lehangoltság érzés kialakulásáért.
Hogyan enyhíthetünk a tüneteken?
- Minden fajta mozgással képesek vagyunk növelni testünkben a "boldogsághormon" szintjét, tehát sétáljunk, kocogjunk, bicajozzunk, válasszunk olyan edzésformát, amiben örömünket leljük.
-A téli hónapokban ásványi só, és vitaminhiány is felléphet, így érdemes lassan átalakítani étkezési szokásainkat is. Együnk naponta többször keveset, iktassunk be több zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket a napjainkba. Ebédre is válasszunk könnyen emészthető ételeket, ezek nem  okoznak evés utáni bágyadtságot.
-Vegyünk magunkhoz még több folyadékot. Testünk 60%-a víz, sejtjeinknek szüksége van erre az "oldószerre", hogy az anyagcsere során könnyebben távozzanak a salakanyagok.
Igyunk naponta 1,5-2liter ásványvizet, gyógyteát, zöldség-és gyümölcslét vegyes arányban.
- A reggeli hideg-meleg váltózuhanytól pedig egész nap frissnek érezhetjük magunkat.
-Tervezzünk több, házon kívüli programot családunkkal, barátainkkal. És ha jól esik a vasárnapi ebéd után egy kis szunyókálás, akkor engedjük meg magunknak a félórányi pihenést, utána sokkal energikusabbak, derűsebbek leszünk. A több órás délutáni alvás azonban nem ajánlott, mert a szervezet túlságosan lelassul, ébredés után jóval fáradtabbnak, kedvetlennek fogjuk érezni magunkat.
Pápai Ildikó
életvezetési tréner