2015. június 14., vasárnap

EGY, KETTŐ, HÁROM: VAKÁCIÓÓÓÓ!!!!!!!!!!

Az idei, 181 napból álló tanév hivatalosan június 15-ig tart, de a legtöbb iskolában már 12-én véget ért a tanítás. Egy-két helyen még tanévzáró lesz a napokban, de közel 1 millió 267 ezer diák számára elkezdődött, a két és fél hónapos nyári szünet.

És ezzel együtt a bonyolult, logisztikai munka a szülők, a család részéről, hogy hová is tegyük a gyereket, ahol jó kezekben, játékosan és élménydúsan, de főként biztonságban telik az idő? 
Hogy milyen lesz a gyerek, a gyerekek vakációja, az nagy mértékben tőlünk, szülőktől is függ, és akkor járunk jó úton, ha nem a mi komfortzónánkon belül keresünk megoldást a gyerek számára, de figyelembe vesszük az életkorát, érdeklődését, habitusát, és természetesen a véleményét is. Ha még nem találtunk nyári tábort, akkor még most sem maradtunk le semmiről, érdemes az interneten és a baráti körben tájékozódni.
Persze van olyan gyerek, - az enyém is ilyen -, aki hallani sem akar ott alvós táborról, de annak is van módja a számtalan, izgalmas, napközis tábor közül válogatnia. Érdemes figyelni a budapesti gyerekprogramokat is, mert a múzeumok, játszóházak, mozik többféle kedvezménnyel csalogatják a gyerekeket.
És hogy meddig tart a vakáció más országokban?
-az USA-ban  és Mexikóban júniustól-szeptemberig,
-Ázsiában változó, többnyire időjárásfüggő is, de leginkább márciustól-júniusig,
-Japánban mindössze 1 hónapot pihenhetnek a diákok,
-Ausztráliában december 20-tól január végéig tart a szünet
-Európai szomszédainknál a hazaihoz hasonlóan június végétől augusztus végéig vakációzhatnak a gyerekek.

És hogy mennyi az ideális nyári szünet?
Sokszor merül fel a kérdés,hogy talán nálunk túl hosszú a vakáció, de a szakemberek szerint a tökéletes regenerálódáshoz 2-3 hónap szükséges, arról nem is szólva, hogy hazánk klímája nem is alkalmas arra, hogy a kánikulában érdemi munka legyen az intézményekben. Erre jó példa  a fiam iskolája, ahol már májusban ömlik be a meleg az ablakokon, redőnyre nincs pénz, a klíma pedig csak álom, hiszen a fénymásoló papír beszerzés és komoly kihívást jelentett ebben az évben! 
Így a gyerekekhez hasonlóan én is a hosszú szünetre szavazok!! Kedves szülők töltsenek minél több időt a gyerekeikkel, szerezzenek minél több közös élményt, hogy legyen mire visszagondolni a borús, őszi napokban!
Hajrá, vakációra fel!!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner