2015. június 23., kedd

VIGYÁZAT, A BŐRÖDRE MEGY!

A júniusi "őszben" alig várjuk, hogy végre újra süssön ránk a nap, és melegünk legyen. A napsütéstől nemcsak hangulatunk lesz derültebb, de jótékony hatással van a testünkre, hiszen javítva a D-vitamin termelődést a szervezetben, ami - a legutóbbi kutatások szerint - ma már immunrendszerünk egyik védőbástyája.


A nap éltető sugarai azonban - a környezetszennyezés következtében - jóval agresszívabbá váltak, mint pl. húsz-harminc évvel ezelőtt. Amíg a 80-as években még a "faktormentes" kakaóvaj vagy  6-os faktorszám is elegendő volt, ma már 30-50 faktor lett ajánlatos felnőttek és gyerekek számára is, ha hosszabb időt akarunk eltölteni  napfény és víz társaságában.
Ha szeretnénk megőrizni saját, és gyermekeink bőrének egészségét és szépségét, akkor olyan napvédő terméket ajánlatos választanunk, amely széles spektrumú szűrővel rendelkezik az UVA- és UVB sugarak ellen. Előbbiek hosszú távú károsodásokat okozhatnak, az utóbbiaktól pedig leég a bőrünk.
A gyártóknak minden napvédő terméken fel kell tüntetni a termék fényvédő faktorszámát. Ha megtaláltuk a pénztárcáknak megfelelő krémet, - már az olcsóbb árfekvésűek is megbízhatóak - akkor érdemes betartani néhány szabályt:
1. a tavalyról megmaradt krémek használata nem ajánlott, de olvassuk el gyártó tájékoztatóját,
2. fényvédőből NEM kevesebbet, DE TÖBBET ajánlatos használni. Az átlagos mennyiség egy felnőtt esetében hat teáskanálnyi,
3. a flakonon feltüntetett védelmi idő csak irányadó, nem szükséges  kivárni, nyugodtan kenjünk magunkat újra, ha vízben voltunk, átöltöztünk, vagy sportoltunk, mert az izzadtsággal is lekerül rólunk a termék,
4. árnyékban kevesebb sugárzás éri a bőrt, de akkor sem maradhat teljes védelem nélkül,
5. a homok és a víz visszaveri a napfényt, kisgyermekek fejét kalappal is óvjuk!!!
6. ne felejtsünk el elegendő folyadékot fogyasztani,
7. és még egy tipp: a napsugárzás a hajunkat is igénybe veszi, fakóvá, szárazzá teheti. Gyakoribb hajmosás esetén érdemes nagyobb hatásfokú balzsamot és ápoló pakolást használni, strandolás előtt pedig kissé olajozzuk be, és csavarjuk fel a tincseinket,  kevésbé sérül, károsodik. 

Ha az időjárás összeszedi magát, akkor napimádók előre!!!!
Kellemes, biztonságos napozást, fürdőzést, és felejthetetlen nyári élményeket kívánok!!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner