2015. szeptember 22., kedd

ENYÉM, TIÉD, MIÉNK

Barátnőmmel már évekkel ezelőtt közösen vásároltunk fitness bérletet, és mivel a munkaidőnk épp aszinkronban volt egymással, így felváltva használtuk.
Akkor még nem tudtuk, hogy a kölcsönösségen alapuló, de mindenkinek hasznos gesztust, ma a "javak közösségi megosztásán alapuló fogyasztásnak" nevezik el. 
Miért vásárolnál, ha kölcsönözhetsz is? Miért költenél sok pénzt valamire, amit később nem használsz?- mondja az  új irányzat, és ami a világ nagyvárosaiban már évtizedes hagyomány, arra néhány éve jelentek meg itthon az internetes platformok.

A közösségi szolgáltatást ma már igénybe veheted az utazás, az étkezés terén is. Legismertebb talán a Telekocsi, aminek keretében útitársakat szerezhetsz magad mellé, vagy útitárssá válhatsz, így pl. egy vonatjegy árának töredékéért juthatsz el a célállomásig. 
Vannak az ingyenességre alapuló modellek is, pl. te adsz valamit, majd valakitől, valahol, a rendszeren, a közösségen belül visszakapod azt, amire neked szükséged lehet. Ilyen platform a Szivesseg.net és a Miutcank.hu, vagy a könyvcserélde, a Rukkola.hu.
Pénzmozgással jár, de a kölcsönös bizalmon nyugszik, amikor a saját lakásodat adod ki, vagy cseréled el másokkal, vagyis turistákat fogadsz be az otthonodba. A kölcsönösség lényege, hogy amíg ő  nálad van, addig Te az ő lakásában turistáskodhatsz, bárhol a világon. Egy kedves baráti család, idén nyáron épp így töltött két hónapot Ausztráliában, és két szigetországi házaspár "nyaralt" felváltva, barátaink zuglói, harmadik emeleti otthonában. Mindezt a Airbnb.com és a homeexchange.com  jóvoltából. Ehhez a projekthez azonban elengedhetetlen a precíz szervezés és a nyelvtudás. 
Bár bevallom, kicsit csodálkoztunk, amikor ezt elmesélték, és azonnal  arra gondoltam, én nem mernék idegeneket hagyni a lakásomban.
Magyarországon talán még bizalmatlanok vagyunk a közösségi fogyasztással kapcsolatban, mert az emberek nagyon sokat dolgoznak azért, hogy lakásuk, autójuk legyen, és nem biztos, hogy kölcsön szeretnék kérni a szomszéd verdáját, a hétvégi nagybevásárláshoz.
Itthon jelenleg 20-25 közösségi megosztáson alapuló internetes platform létezik.  Ezek a szolgáltatások a kölcsönösségen alapulnak, és csak úgy működnek, ha mi is beleadunk valamit a közösbe, legyen az egy feleslegessé vált komód, vagy egy költöztetési felajánlás, de szervezhetünk garázsvásárt is, mert ami nekünk felesleges, az másnak talán az álma.

 Bárkinek szüksége lehet segítségre, és az esztelen, mértéktelen fogyasztás hajszolása helyett érdemes volna időnként körülnéznünk, kinek-mivel tudnák könnyebbé tenni az életet, legalább a közvetlen környezetünkben!!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner