2016. február 7., vasárnap

AZ ANYÁK TÖBBET KIABÁLNAK?

Mindenki érezte már, hogy sorban állás közben, a reggeli-esti dugóban araszolva vagy amikor a gyerek épp feszegeti a határokat, szép lassan felmegy benne a "pumpa". Apró napi bosszúságainkat nem lehet kiiktatni az életünkből, de az ezekre adott érzelmi reakcióink általában korlátozó beidegződéseink következménye.
De mitől leszünk idegesek?
A hirtelen dühöt és a hosszabb ideje fennálló stresszt is kiválthatja pl. kényszer, félelem, megoldatlan konfliktusok, bizonytalanság, túlterheltség, de még a helytelen táplálkozás is. Utóbbira ritkán gyanakszunk, de akut szorongást válthat ki a túlzott cukor, kávé és teafogyasztás vagy a krónikus fáradtság.
A düh és a stressz a szervezet külső-belső ingerekre adott válasza, de míg a dühöt kiváltó okokat általában rövid időn belül meg tudjuk szüntetni, addig a stressz egy hosszan tartó érzelmi feszültség, komoly testi tüneteket produkálva.
Hogy mitől "gurulunk be" leggyakrabban?
- arra Torontói Egyetem közelmúltban végzett kutatása kereste a választ, több mint ezer, 18 évesnél idősebb amerikai részvételével. Az adatokból kiderült, hogy a fiatalabbak esetében a párkapcsolati, munkahelyi nehézségek, a pénzügyi bizonytalanság miatt jelentkezett a harag, amit az idősebbeknél inkább az egészségügyi problémák vagy a gyerekeik iránti aggódás váltotta ki. Érdekes módon a "dühösség" - leginkább kiabálás formájában - jellemzőbb a nőkre, mint a férfiakra, vagyis az édesanyák érintettebbek ezen a téren. A düh kiváltó oka esetükben gyakran a túlterheltség, és hogy jóval több időt töltenek a gyermekeikkel, mint az apák. 
Szülőnek, anyának lenni nem mindig felhőtlen állapot, és nem élvezzük mindig maradéktalanul ezt a szerepet. A gyerekek viselkedése gyakran tud frusztráló lenni, különösen akkor, ha mi magunk is érzelmileg nehezebb időket élünk, vagy a kialakult, feszült helyzetre "elfogytak" a megoldási eszközeink. Ilyenkor érdemes végig gondolni, ténylegesen mi váltotta ki belőlünk a dühöt és a haragot? 
A coachingban használt "csodakérdéssel" pedig szinte azonnal változtatni tudunk a pillanatnyi állapoton. Tegyük fel magunknak a kérdést:
-Mi a legrosszabb, ami történhet ebben a helyzetben?
A düh motiválni is tud, felhívja a figyelmünket arra, hogy valamin markánsan változtatnunk kell. 
"Minden fejben dől el!"-ismerjük a mondást, és ha képesek vagyunk különbséget tenni valódi és álproblémáink között, akkor azt fogjuk tapasztalni, hogy egy "mentális nagytakarítás" után sokkal kiegyensúlyozottabb, hatékonyabb lesz a szülő-gyerek kommunikációnk is!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner