2016. április 12., kedd

AZ ÉTEL MINT DROG!

Az ételek függőséget okozhatnak. Ez a tény számomra azóta nyert valódi megerősítést, amióta autizmussal élő fiam kifli, pizza, és sültkrumpli iránti mágikus vonzalmát igyekszem kordában tartani.
A táplálkozástudománnyal foglalkozó szakemberek régóta hangsúlyozzák, hogy  az étel-függőség komoly probléma, és sok embernél a falánkság, az állandó evési kényszer nem jellemhiba, sokkal inkább egy hiánytünet kezelése!
A kutatók úgy találták, hogy a magas glikémiás indexű, hozzáadott cukrot, fehér lisztet tartalmazó illetve zsíros ételek a legaddiktívabbak (függőség-keltők),hiszen hangulatjavító hatással vannak a szimpatikus idegrendszerre.
A Michigan-i Egyetem szakemberei által végzett, több mint ötszáz embert vizsgálat alá vonó kutatás kiderítette, hogy a leginkább addiktív ételek közül a pizza és a sajt, még a csokit és a sültburgonyát is megelőzte!

Sajt fogyasztása során épp olyan jeleket analizáltak a tesztalanyok agyában, mint morfium fogyasztásakor!
Ennek oka a sajt igen magas kazeintartalma, ez a fehérje ugyanis a szervezetbe kerülve kazeomorfint termel, amely a fájdalomcsökkentéshez, és a jutalmazás érzéséhez kapcsolódó receptorokat stimulál! Emellett magas zsír és cukortartalma is úgy emeli a dopaminszintet, hogy kábítószer fogyasztáshoz hasonló örömérzetet biztosít a szervezet számára!
www.hvg.hu
A sebtében reggelire, uzsonnára bekapott ínycsiklandó péksütemények is  úgy hatna ránk, mint a kábítószer, szerencsére azonban könnyebb "lejönni róluk"!

A szakemberek egyre több fórumon javasolják, hogy kerüljük a fehér lisztet, túlzott cukrot, és egyéb édesítőszert tartalmazó "gyors ételek" rendszeres fogyasztását, és főzzünk, süssünk otthon, egészségesebb összetevőkből. Ezek ára lényegesen magasabb, de az "átállás" hosszabb távon jobban megtérül, mert nemcsak az elhízástól, de egyéb emésztőrendszeri, sőt idegrendszeri problémáktól is megkímélhetjük magunkat, és gyermekeinket! 

Pápai Ildikó
életvezetési tréner