2016. május 19., csütörtök

MIÉRT JÓ A NYÁRI TÁBOR? - HOGYAN VÁLASSZUNK?

Ismét nyakunkon a vakáció, a gyerekek már fél lábbal az iskolakapun kívül várják a megérdemelt szünidőt. Még gyakorlott szülők számára is nehéz a két és fél hónap megtervezése, és amikor a nagyszülők, a rokonok, és a saját szabadság kilogisztikázása is megtörtént, még mindig van legalább egy hónap a nyárból! 
Ilyenkor nagy segítséget nyújtanak a nyári táborok, amelyekből évről-évre egyre gazdagabb a választék, a megszokott, iskolai napközis táboroktól a különböző sport, nyelvi, kaland, kézműves, fotós-és tánctáboron át, a bőség zavarával küzdünk.

 Saját gyerekkorunkból tudjuk, hogy egy jó hangulatú tábor örök emlék is lehet, de egy balul sikerült is maradandó élmény.
Mégis mire érdemes figyelni, ha a gyereknek/gyerekeknek testhezálló tábort szeretnénk találni?
1. Ne a saját kényelmünket tartsuk elsősorban szem előtt, hanem a gyerek életkorát, temperamentumát, önállóságát, és játéktevékenységét.
2. Beszéljük meg vele, hogy mihez lenne kedve, és ha nagyobb lelkesedéssel menne tesóval vagy egy baráttal, akkor szervezzük meg.
3.Fontos szempont, hogy a tábor ne csak a "megőrzésről" szóljon, hanem sok, közös tevékenységről, mozgásról, élményszerzésről.
4. Tartalmazzon egy meleg étkezést is naponta.
5. Legyenek alternatívák rossz idő esetére is.
6.Ha nem egyértelmű a tábor leírása, kérjünk referenciát, beszéljünk a táborszervezővel.
7. Ha a gyerekkel közösen megtaláltuk a neki való helyet, akkor nyugodt szívvel engedjük el. "Ottalvós" táboroknál egyeztessük a "telefonálási időt", amikor beszélhetünk a gyerekünkkel.
8. Bízzunk a táborszervezők tapasztalatában!!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner