2016. augusztus 25., csütörtök

DE NEHÉZ AZ ISKOLATÁSKA - AVAGY MIT VISZ A GYEREK A HÁTÁN?

De nehéz az iskolatáska...idézzük a jól ismert Demjén dalt ahogy egyre közelebb kerülünk a tanévkezdéshez. Két és fél hónappal ezelőtt még azon töprengtünk, hogy fogja a gyerek eltölteni a hosszú nyarat, most pedig azért sóhajtunk, mert nekünk szülőknek is új "órarendet" kell készítenünk a következő hónapokra.

Az a bizonyos táska pedig nemcsak a benne lévő tanszerek súlyától nehéz, de akinek most lép be csemetéje először a suli kapuján, az már érzi, nem  lesz könnyű az elengedés. 
De a táskák valódi mérete és súlya is kulcsfontosságú, hiszen nem kevesebb, mint nyolc éven át nyomja majd gyerekeink vállát. Sajnos tény, hogy a magyar kisiskolások 58-61%-a tartáshibás, a középiskolások 62%-ának van gerincproblémája.

Milyen tehát a praktikus iskolatáska?
Két táskaboltban a következő instrukciókat kaptam:
-nem szélesebb a gyermeknél,
-alja csípő felett helyezkedik el, teteje pedig nem ér túl a tarkón,
- ergonomikusan kialakított, gerincoszlophoz igazodó hátfallal rendelkezik,
-légáteresztő,
-két vállra akasztható, vállpántjai szélesek, párnázottak, állíthatók,
-több rekesszel rendelkezik,
-legyen rajta fényvisszaverő felület.

A boltban még azt is elmondták, hogy a mai táskák súlya alig 1kg, füzetekkel, könyvekkel együtt is kevesebb mint másfél kiló, és az alsó tagozat végéig "ki kell szolgálnia" a diákokat.
Nekünk annak idején olyan jól sikerült választanunk színben és fazonban egyaránt, hogy kamasz fiam nyolc évig ezt vitte a hátán. Szerencsére alsóban csak hétvégén kellett hazahozni a tanszereket egy kis renoválásra, gyakorlásra. Felsőben azonban már sokat cipeltem én is.
Ne felejtsük el, hogy akár kicsi, akár nagyobb gyerekről van szó, 7-8 órát töltenek suliban, ami egy felnőtt ember munkaidejének felel meg. Igyekezzünk úgy kialakítani az iskola utáni időt, hogy a gyereknek legyen ideje feloldódni, visszatérhessen az otthoni teendőihez, a játékaihoz, és legyen napi rutin, hogy megbeszéljük, kivel-mi történt aznap!
Ha biztosítjuk a gyerekeket arról, hogy szeretjük és mindenben mellettük állunk, akkor számukra is könnyebb lesz az a fránya tanévkezdés.

Pápai Ildikó
életvezetési tréner