2016. november 22., kedd

AZ AGY KÁBÍTÓSZERE A CUKOR!

A boltok polcain már ott mosolyognak a csoki mikulások, drazséval töltött jávorszarvasok,  és tej vagy nugátkrémmel "dúsított" egyéb nyalánkságok. Mi, szülők pedig tudjuk, hogy a karácsonyvárás előszobájában várakozó cipőcskékbe bizony tenni kell valamit!
Amikor leemeljük a polcról a vásárlásra ösztönző, színes csomagokat, ritkán gondolunk arra, hogy gyermekeink cukorfogyasztása jóval magasabb a felnőttekénél. 

Magyarországon az óvodások napi kalóriabevitelük 12, míg a kisiskolások 13 százalékát fogyasztják el hozzáadott cukorból (12-14 teáskanál)!

Pedig az agy legfőbb ellensége a cukor, és nemcsak az, amit cukor formájában viszünk be a szervezetbe, hanem az is, amit a szervezet szénhidrátokból vagy alkoholból állít elő. Amíg bizonyos szénhidrátmennyiség az egészséges táplálkozás része és szükséges a szervezet számára, addig hozzáadott cukorra egyáltalán nincsen szüksége. 
Az agy üzemanyaga a glükóz, amit a szénhidrátot tartalmazó ételekből és italokból nyer vagy más forrásokból állít elő a szervezet. Ha a vércukorszint túlságosan alacsony, az agy úgy jut megfelelő mennyiségű glükózhoz, hogy a vérből vonja el vagy korlátozza a többi szerv glükózhasználatát. A gyorsan felszívódó szénhidrátok és a hozzáadott cukor gyorsan glükózzá alakul, átmenetileg megemeli a vércukorszintet, de ezt gyors csökkenés követi. Az agy számára az a legelőnyösebb, ha a vércukorszint folyamatosan optimális szinten van, ez pedig alacsony glikémiás indexű, és természetes, nem feldolgozott, és nem "gyárilag" ízesített ételek rendszeres fogyasztásával érhető el.
A WHO(Egészségügyi Világszervezet) évek óta a napi teljes kalóriabevitel 10%-ában (50gramm, azaz 12 teáskanál) állapítja meg a felnőttek, és gyermekek ajánlott, hozzáadott cukorfogyasztását. Hozzáteszi azonban,hogy az egészséges táplálkozáshoz az 5%-ot kell megcéloznunk, tehát mindössze a javasolt érték felét!!!
A magyar felnőtt lakosság cukorfogyasztása a napi teljes energiabevitelnek átlagosan 7-8 százaléka, a gyerekeké 10% felett van!
A gyerekek által igen kedvelt élelmiszerekben található egy viszonylag új találmány, a kukoricaszirup, amely szénsavas üdítőkben, nem 100%-os gyümölcslevekben, ízesített joghurtokban, előregyártott szószokban, és az "egészségesként" reklámozott  gabonapelyhekben van. 
Az élelmiszeripar tehát abban érdekelt, hogy  hozzászokjunk ezekhez az ételekhez, hiszen a legnagyobb profitot ezek a termékek adják világszerte.

Azt hiszem nem vagyok egyedül azzal a jelenséggel, hogy  még Húsvétkor is csokimikulásból készítek mázat a zserbó tetejére, tehát itt is megállja helyét a mondás: Mikulásból is megárt(hat) a sok!
Forrás: Dr.Natasha Campbell-Mcbride: GAP-szindróma, Természetgyógyász XXII.évf.9.szám

Pápai Ildikó
életvezetési tréner