2017. március 29., szerda

A BÉLMŰKÖDÉSTŐL FÜGG A GONDOLKODÁS?

Mindenki tisztában van vele ma már, hogy az ételeinkben-italainkban rejlő méreganyagok hatással vannak egészségi állapotunkra. A Nemzetközi Anti-Aging Konferencián, 2016 decemberében elhangzott, hogy a szervezetbe bevitt mesterséges vegyi anyagok tönkreteszik a szervezetünkben élő mikrobák ökológiai rendszerét, és ez a kiindulópontja az időskori betegségek megjelenésének.

Mikrobák az egészségünk őrei
Bélrendszerünkben több mint 400 baktériumfajta él, ezek jelenléte és egyensúlya meghatározó a mindenkori egészségi állapotunkra nézve. A genom - azaz a szervezetben előforduló teljes örökítő információ - csak az emberi bélrendszerben 3,3 millió gént kódol. Az ezzel kapcsolatos kutatások azt mutatják, hogy a betegségmegelőzés és gyógyítás terén a leghatásosabb terápia a személyre szabott probiotikumok adagolása, és ez lesz a jövő egészségügyi trendje is!
Dr. David Perlmutter, a Grain Brain (Gabonaagy) című könyvében írja le a táplálkozás és az idegrendszeri elváltozások közötti összefüggést.
"Az étkezési szokások megváltoztatása jelentős hatással van az agy teljesítményére. Fontos kapcsolat van az agyműködés és a mikrobák ökoszisztémája között."- íjra könyvében.

Egyes kutatások szerint a bélrendszer krónikus gyulladása megváltoztatja a hippokampusz működését. Az agykéreg alatt elhelyezkedő hippokampusz szerepet játszik a tanulásban, a memóriában, a térbeli tájékozódásban és befolyásolja az ember hangulatát.
Amikor a hippokampusz károsodik, az viselkedésbeli változásokhoz, kognitív károsodáshoz 
és depresszióhoz vezet.
"Ételed legyen a TE orvosságod!"
- mondta Hippokratész, és az ókori gyógyító szavai ma sokkal aktuálisabbak, mint valaha. Ideggyógyászok, dietetikusok egyöntetű véleménye, hogy -agyunk - és egészségünk érdekében csökkentsük a szénhidrát bevitelt vagy alacsony szénhidráttartalmú és gluténmentes termékeket fogyasszunk, valamint minél több probiotikus élelmiszert (pl.savanyú káposzta, kovászos uborka, savanyított tejtermékek, érett sajtok) és lehetőség szerint klorofillban gazdag zöldségeket, olajos magvakat, babféléket, avokadot, halakat együnk. Segíthetjük a bél helyes működését aerob mozgásformákkal is.

Mutasd a teloméred, megmondom hány éves vagy!
Nobel-díjas felfedezés volt, hogy a DNS-láncok végén van egy örökítőanyagot védő "sipka", a telomér. Ennek hossza árulkodik az adott élőlény vitalitásáról, biológiai életkoráról. Minél rövidebb a telomér, annál nagyobb a valószínűsége, hogy a sejt nem lesz képes osztódásra vagy degeneratívan osztódik, és ez krónikus betegségekhez vezet. 
Óriási előrelépés, hogy  ma már képesek mérni a telomér  hosszát, és ennek alapján meghatározni, mennyi telomeráz enzimre van szüksége a szervezetünknek, ami képes visszaépíteni a telomért, csak húszas éveink végével inaktívvá válik. A "csodaszer",  ami képes újra beindítani az enzim működését, a TA65 molekula adagolásával visszafiatalíthatjuk sejtjeinket, és megőrizhetjük egészségünket. 
Jó hír azonban, hogy amíg nem kerül be a hazai laborvizsgálatok közé a telomérek hosszának vizsgálata, addig heti rendszerességgel végzett, szinte bármilyen típusú mozgással, sporttal, növelhetjük teloméreink élettartamát.

forrás:
www.tgy-magazin.hu www.napidoktor.hu

Pápai Ildikó
életvezetési tréner