2017. április 11., kedd

MUTASD A MOBILOD, MEGMONDOM KI VAGY!!

Fiam osztálya tegnap kirándulni indult, ezért a gyereket a találkozási ponthoz kísértem reggel. Amint megérkeztünk a maroknyi csapathoz, kivétel nélkül minden kamasz kezében ott virított az okos telefon. Búcsúzás után abban reménykedtem csak, hogy a túra  alatt, a természet szépségére is szentelnek majd néhány percet, és nem csúsznak bele egy árokba, esemesezés közben.


Mutasd a mobilod, megmondom ki vagy!
A közösségi portálon időnként  felbukkan egy-egy videó, amelyben a mobiltelefonálás következményeként, súlyos autóbalesetet modelleznek, és első látásra azt mondom, sikerült az alkotóknak ráijeszteni a fiatalokra. De csak első látásra, mert a "mobilmánia" , az okos telók megjelenése óta, egy  szűnni nem akaró jelenség. A fiatalok annyira hozzászoktak a készen kapott ingerekhez, a túlstimuláltsághoz, hogy egyenesen félnek az "üresjáratoktól", amikor éppen nem történik velük semmi!

Az okos telefonok elhitetik velünk, hogy fontos emberek vagyunk, és persze számos előnyük, hogy olyan alkalmazásokat tudunk használni általuk, amelyekhez korábban iroda, íróasztal és számítógép kellett! 
A térkép, az útvonaltervező, a programkereső , a nyelvtanuló, és matekházi megoldó app-okkal semmi bajom, de amikor az ebédlőasztalon sorakoznak a kütyük, akkor nem rejtem véka alá a véleményem. Legutóbb itthon beszéltünk erről, és megállapodtunk abban, hogy a közös étkezések során senki nem nyúl a telefonjáért, még ha többször hívják, akkor sem!!

Kis mobil illemtan!
Amikor egy szelíd, picit nagyothalló nagymama, a metrón mellettem beszélte meg unokájával, hogy a palacsintához hány deka liszt, mennyi tej és tojás, no meg cukor kell, akkor arra gondoltam, hogy ez még "elmegy", de vannak helyzetek, amikor igenis kerülnünk kell a telefon használatát, a kulturált együttélés és egymás tiszteletben tartása okán:
1.Közlekedési eszközökön kerüljük a magánéletünkkel kapcsolatos monológokat!
2.Múzeumban, színházban, moziban, már a belépéskor kapcsoljuk ki, halkítsuk le a készüléket!
3.Kasszánál történő fizetéskor vagy egyéb, hasonló helyzetben szintén ne telefonáljunk!
4. Családi, baráti összejöveteleken ne tegyük ki az asztalra a telefont!
Természetesen vannak kivételes helyzetek, amikor életbevágó, hogy halljuk, ha a gyerek vagy a főnök, vagy a család bármelyik tagja keres bennünket, de a telefon NE helyettesítse a valódi, élő beszélgetéseinket!!

SMS nyak és következményei
Egy ausztrál orvos, James Carter adta a "Text neck", azaz SMS nyak elnevezést a jellegzetes gerincdeformitásnak, amely a túlzásba vitt táblagépezés, mobilozás következtében alakul ki, elsősorban gyerekek, fiatalok, és sokat számítógép előtt ülő felnőttek körében. A leszegett fejjel ugyanis állandósul egy helytelen testtartás, ami különféle panaszokhoz - gyakori fejfájás, nyak-és vállmerevség, krónikus fájdalom - kialakulásához vezethet.  A legfrissebb kutatások szerint az okos telefon használók átlagban napi 4!!, éves szinten több mint 1400!! órát töltenek az eszköz bámulásával, nem csoda hát, ha a gerinc néhány év alatt megadja magát! 

Ha a készüléket nem tudjuk nélkülözni, legalább a testtartásunkra ügyeljünk, vagyis használat közben emeljük a szemünk elé, ahelyett, hogy a fejünket döntenénk előre! Először kicsit furcsának tűnik a mozdulat, de gyorsan meg lehet szokni!
És tartsunk időnként virtuális detoxikációt, megéri! A hétvégéből legalább egy napot mellőzzük a kütyük társaságát, a messenger helyett hívjuk el barátainkat sétálni, biciklizni és mint annak idején a hétfői adásszünet mintájára, fedezzük fel magunknak újra a könyveket!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner