2017. május 5., péntek

MIT ÉR AZ ANYA, HA NEM AGGÓDIK?

Ha nő vagy, és anya vagy, akkor szinte mindent elolvastál már a legfontosabb szerepről az életedben, attól kezdve, hogy a női princípium megtestesülése az anyaság vállalása, hogy milyen a szerető, elfogadó, ám de következetes anyai attitűd, továbbá hogy az anyai bűntudat egyidős az emberiséggel. Ezt támasztja alá egy amerikai vizsgálat, amelyben 20 és 40 év közötti nőket kérdeztek arról, hogy  anyai  minőségükben miért éreznek leggyakrabban lelkiismeret furdalást?

A válaszadók 94%-a a gyerekkel eltöltött idő miatt, illetve annak vélt vagy valós rövidsége okán érez állandó aggodalmat. Devra Renner és Aviva Pflock, akik a témát körüljárva írták meg a Bűnös anya című könyvüket úgy gondolják, hogy a nem túlzásba vitt aggódás, akár hasznos is lehet!!
"A trükk az, hogy nem hagyod, hogy az érzés elhatalmasodjon feletted, hanem megpróbálod kordában tartani, és így egészséges egyensúlyt állíthatsz fel." - mondják a szerzők.
Ha gyereked van, már nem vagy ugyanaz az ember, érzékenyebb, sérülékenyebb vagy és már duplán gondolkozol. Először a gyerek jól-léte felől, és csak utána a sajátod felől. Ha sérült gyereked van, akkor emeld az egészet négyzetre, és told meg élethosszig tartó szorongással.
De hogy mégis mi a legjobb az anyaságban? Hol van az a titok, ami a férfiak előtt örök titok marad, és amiről férfi pszichológusok, filozófusok és politikusok, történelmi korokon átívelő kinyilatkoztatásokat tesznek, mi anyák, pedig csak mosolygunk az egészen..?

A "szerető anya" ideálját például a felvilágosodás elismert gondolkodója Rousseau fogalmazta meg elsőként, a XVIII. század végén. Szerinte a nő maga szoptassa gyermekét, mert ez a kapcsolat alapozza meg a kisded boldogságra való képességét. Úgy vélte, hogy a férfiak nevelése is inkább a nőktől kapott mintáktól függ. (Na ugye?)
Freud mester a XX.század derekán ennél tovább megy: "az anya odaadó és önfeláldozó, minden ellenkező esetben viselkedése deviáns és természetellenes."- írja egy tanulmányában, majd hozzáteszi, hogy a gyermek vágyaiért is a mutter felelős. -
A felelősség pedig át nem ruházható, és kistestvérével a bűntudattal kéz a kézben jár. Gondoljunk csak bele, mit érzünk, ha a gyerek nem velünk van? Apa, nagymama, ovi, suli, a legjobb barátnőnk van vele...mindegy is. Bármi történjék, - elhagyott tornazsák, meg nem evett ebéd, játszótéri baleset, túlóra a cégnél -, a bűntudat a miénk. Ott belül, kitörölhetetlenül.

Férfiélet, Női sors... ezzel a címmel jelent meg Müller Péter könyve 2013-ban. Megkérdezték tőle, mit jelent ez a cím? Az író azt felelete, hogy az élet könnyebb szó, mint a sors. A sorsban felelősség van elkötelezettség. Súlyosabb. Az élet lehet könnyű és nehéz is, van benne választási lehetőség. Mégis jóval nehezebb nőnek lenni. -
Egy átloholt nap, a házi feladat elkészítése, és a vacsora után, de még mosogatás előtt azért érezzük, nem? Például amikor rongybabaként huppanok a kanapéra, és a szőnyeg szürke bolyhain játszadozó porcicákat bambulva azon tűnődöm, pörgessük-e még 10 percig az 'r' hangot vagy inkább egy szövegértési gyakorlatot nyomjak át a gyereken? Ilyenkor, ha már nagyjából 5 perce ülök, akkor Gergő fiamban megszólal egy "időkapcsoló", és ismét közli, hogy éhes. Mivel fél óra telt el vacsora óta, csendbe várok, hátha a serdülő agy még nem ismerte fel a "jóllakottság" tényét. Újabb öt, de nem több mint tíz perc elteltével gyerek feláll, táblagépét óvatosan leteszi,  a szemembe néz és azt kérdezi:
-Anya, Te unatkozol?

Kedves anyatársak, ha hasonló helyzetbe kerülnétek azt üzenem, ne hagyjátok, hogy a bűntudat-fenevad uralkodjon rajtatok. Tartsátok rövid pórázon, néha etessétek, de olykor zárjátok ki a teraszra, egyszóval unatkozzatok!! Napi néhány perc édes semmittevés, egy "mini-rituálé" bárhol, bármikor, aggódás nélkül. Mindezt persze az egészséges egyensúly megtartása érdekében!

Meghitt Anyák Napját kívánok!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner