2017. május 30., kedd

VISZLÁT FÁJDALOM, ITT A GERINCTRÉNING!

"Húzd ki magad édes lányom!" - mondogatta nem egyszer jó anyám, amikor még híre hamva sem volt a gerinckímélő, iskolai hátizsákoknak, és egyetlen, alaposan kitömött sporttáskámmal a vállamon indultam suliba. Amikor 15 évesen gerincferdülést diagnosztizált az iskolaorvos, még akkor  is csak felesleges nyűgnek tűnt, hogy gyógytornára járjak.  Pedig gerincünk védelme nemcsak testtartásunk miatt lényeges, de sok, későbbi mozgásproblémát, fájdalmat is megelőzhetünk vele. Hogy miért érdemes erre odafigyelni minden életkorban, arról Szilágyi Mónika,  preventív gerinctrénerrel- és sportrehabilitációs szakemberrel beszélgettem.

Ma már számtalan edzésforma létezik, miért épp erre esett a választásod?
Több szempont miatt is, például a TF testnevelő-aerobik edző diplomám sztenderd óratípusok elvégzésére hatalmazott csak fel, és én szerettem volna speciálist órákat is tartani, másodszor édesanyámnak voltak gerincproblémái, és az én tartásom sem volt rendben. Az egyéb csoportos órákon minden gyorsan és dinamikusan zajlik, sokszor nincs idő befelé, önmagunkra figyelni úgy, ahogyan azt a test optimális működése megkívánja. A gerinctorna merőben más, hiszen ott az alapokat építjük, testünk vázának, a gerincnek a tartóizmait, melyek nélkül semmilyen edzés nem lesz igazán hatékony.

Mit gondolsz, miért van ennyi mozgásszervi elváltozás már a fiatal generáció körében is?
A probléma ott kezdődik, amikor a mozgásra született, felszabadult kisgyermekek hat évesen bekényszerülnek az iskolapadba, ott egész nap ülnek, és amikor hazamennek, sajnos folytatják a görnyedést a könyvek fölött. A sok ülés nagyon káros a gerincre, a fiziológiás görbületek megváltoznak, már gyermekkorban kialakul a hanyag tartás, és ha mindezt nem ellensúlyozzák megfelelő mennyiségű és minőségű mozgásformával, akkor előbb-utóbb hát-, és derékfájdalmakkal fognak küzdeni a fiatalok. Mindezeket tetézi az okos telefonok életvitelszerű használata, amely előre helyezett fej-és válltartást eredményez, (SMS nyak). Ez nemcsak esztétikai probléma, de a berövidült izomzat által generált feszültség, komoly fájdalmakat fog előidézni.

Mónika elárulja, hogy ha a gerincen bárhol megváltozik a normális görbület mértéke, akkor máris elindul az ördögi kör, több szegmensen is problémák keletkeznek. Jó hír azonban, hogy kisgyermekkorban a változatos mozgásformákkal lehet ezen segíteni, a legjobb és legolcsóbb megoldás a szabadban futkosás, mászás-kúszás, fára mászás vagy az úszás,  de kamaszkorban is rendszeresen kellene mozogni! 
A általad tartott órákon több korosztály is megfordul, milyen szempontokat veszel figyelembe, amikor a gyakorlatokat felépíted?
Arra törekszem, hogy az óra első harmadában mindenki számára végrehajtható, bemelegítő-átmozgató-nyújtó, könnyebb gyakorlatok sikerélményt adjanak. A továbbiakban pedig mindig egy alapgyakorlatra építkezem, és azt nehezítem valamilyen eszközzel, ellenállással, végtagmozgásokkal, stb. Ez lehetővé teszi, hogy differenciáljak a vendégek között ill. a vendég is tud könnyíteni vagy épp a nagyobb kihívást jelentő variációt választani.

Én magam két éve járok az óráidra, és sosincs két egyforma gyakorlat, hogyan csinálod?
Tudatosan törekszem a változatosságra, azért is, mert egy másik pozícióban vagy eszközzel végzett gyakorlat mindig kicsit másként veszi igénybe a mozgásrendszert, és az a fontos, hogy többféle módon, a természetes mozgásmintákat követve használjuk a testünket úgy, hogy közben nem elhasználjuk, hiszen hosszú távon az egészségünk megőrzése a cél.-
Az elmúlt években több óratípust kipróbáltam, de mióta gerinctréningre járok, olyan testtájaimon is érzek izomlázat, amiről korábban azt hittem nem is létezik. Kedvencem a nagylabdás hát-és hasizom gyakorlat, látszólag kivitelezhetetlen, de óriási sikerélménnyel ajándékoz meg!

Szilágyi Mónika órái elérhetők:
www.mayafitness.hu
www.sugarfitness.hu

Kellemes mozgást mindenkinek!!
Pápai Ildikó
életvezetési tréner