2017. szeptember 5., kedd

ITT VAN AZ ŐSZ, ITT VAN ÚJRA...

Itt van az ősz, itt van újra...és időt sem hagyva az "átállásra" egy hétvége alatt berendezkedett. A festők kedvenc évszakának is mondják, hiszen a természet varázslatos színeit soha máskor nem láthatjuk ilyen minőségben. A nyártól való búcsúzás, az iskolakezdés, és az első hűvös napok mégis lehangolttá tehetnek bennünket, és úgy érezhetjük, már semmi sem maradt a nyaralás energiáiból.  A nappalok lerövidülése valóban átállásra készteti szervezetünket is, épp ezért fáradtabbnak érezhetjük magunkat. 
Mit tegyünk ellene?

1. Aludjunk eleget
A nyugodt és megszakítások nélküli 7 óra alvás lenne ideális, vitalitásunk megőrzéséhez. Szervezetünk alvás közben olyan létfontosságú hormonokat termel, amelyek szabályozzák az anyagcserét és energiaszintünket, próbáljunk meg éjfél előtt elaludni.

2. Együnk kevesebb szénhidrátot
Hideg időben többet eszünk, mondják egyes kutatások, és minél több cukros, finomított lisztből készült ételt fogyasztunk, annál levertebbnek fogjuk érezni magunkat, mert a hirtelen vércukorszint emelkedés után gyors leesés következik, ami megint "szénhidrátéhséget" generál. Igyekezzünk ősszel is minél több idényzöldséget, gyümölcsöt fogyasztani.

3. Igyunk több folyadékot
A nyári hőség elmúltával talán kevésbé vagyunk szomjasak, de ha ebben az évszakban sem iszunk eleget, szervezetünk nem tudja pótolni az anyagcsere-folyamatok során elvesztett vizet. Már enyhe folyadékhiány esetén is fáradtabbnak érezhetjük magunkat.


4. Mozogjunk
Napi 20 perc is elég, de nagyobb motiváló erővel bír, ha bérletet váltunk egy általunk preferált mozgásformára. Ilyenkor sokan azt mondják, munka után már túl kimerültek a tornához, pedig a rendszeres mozgás hosszútávon csökkenti a fáradtságérzetet és feltölt adrenalinnal.


5.Ne most kezdjünk fogyókúrába
A drasztikus kalóriamegvonást a szervezet megérzi, és lehangoltsággal reagál. Dietetikusok szerint minimum napi 1200 kalória szükséges ahhoz, hogy elkerüljük az anyagcsere lelassulását.

6. Kiránduljunk sokat
Szervezetünk felfrissül, immunrendszerünk megerősödik, fokozódik teherbíró képességünk és feltöltődünk az őszi természet csodálatos látványától is. Havonta legalább egy hétvégén iktassunk be kisebb-nagyobb gyalogtúrát, ami jó alkalom a nagy beszélgetésekre is.


Tartalmas,  sokszínű őszt kívánok!!

Pápai Ildikó
életvezetési tréner
idobenvagy.com